Támogatott tartalom

2021.10.07. 11:56

Kína betiltja a kriptovalutákat?

Minden alkalommal, amikor Peking bejelentést tesz az iparáguk elleni szigorításról, a kriptopénz-szakemberek között az a vicc járja, hogy Kína már 18 alkalommal tiltotta be a kriptopénzeket.

Fotó: kriptomat.io/hu

A kínai kormányzati szervek 2013 óta egyre szigorúbb, de soha nem végleges jogi tilalmak sorát adták ki a kripto különböző aspektusaira vonatkozóan; mindeközben a kínai kriptoipar virágzott, ami a bitcoin cash árfolyamán is látszott. Kiderült, hogy a 19. alkalom lehet a bűbáj.

Ez a 19 alkalom miért komolyabb, mint az eddigiek?

Szeptember 24-én a kínai központi bank és a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság két dokumentumot adott ki. Az egyik a kriptopénz bányászatot tiltotta be egy korábbi, májusi keménykedést követően, a másik pedig illegálisnak nyilvánított minden kriptopénz tranzakciót, és a kínai állampolgároknak kriptopénz kereskedési szolgáltatásokat nyújtó összes céget tiltott pénzügyi tevékenységet folytatónak. A kriptotwitteren a szokásos, nem túl nagy felhajtás volt tapasztalható, de az általános reakció a tiltásra az, hogy Kína ezúttal komolyan gondolja a dolgot.

„A tilalom átfogó, abszolút és teljes körű. Nem valamilyen részleges szempontra összpontosít” – mondja Jonathan Padilla, a Stanford Egyetem Future of Digital Currency Initiative társalapítója és igazgatóhelyettese, aki terepkutatást végzett a kínai központi banknál. „És úgy tűnik, hogy a legmagasabb szintű kormánytisztviselők felvállalják ezt a kérdést.” A két dokumentum közül legalább az egyiket aláíró hatóságok között van a Közbiztonsági Minisztérium, a Legfelsőbb Népbíróság és a Legfelsőbb Népi Ügyészség – ami arra utal, hogy agresszív végrehajtás valószínűsíthető.

Több tőzsde, pénztárca és más kriptopénzzel foglalkozó vállalat bejelentette, hogy nem nyújtanak több szolgáltatást a szárazföldi Kínában élő felhasználóknak, és a szolgáltatásaikban minden kínai IP-címre kiterjedő blokkolást léptettek életbe. Tekintettel a hivatalos dokumentum megfogalmazására, amely kifejezetten kiemeli a kínai lakosokat kiszolgáló tengerentúli tőzsdéket, úgy tűnik, hogy az iparág túl óvatos megközelítést választott. „Hogy az egyes állampolgárokat mennyire fenyegeti majd az új szintű végrehajtás, azt még nem tudjuk” – mondja Luisa Kinzius, a Sinolytics Kínával foglalkozó tanácsadó cég igazgatója. „[De] a bejelentés minden olyan kínai állampolgárt is célba vesz, aki külföldön kriptovaluta-ipari cégeknek dolgozik, illegálisnak nyilvánítva a munkájukat, és kitéve őket annak a kockázatnak, hogy jogi vizsgálat indul ellenük.”

Várható volt ez a szabályozás

A bitcoin és más kriptovaluták kínai elnyomásának fokozódása mindig is várható volt. A kripto határok nélküli és szabályozatlan természete ellentétes a kínai kormány államilag dominált gazdaságra vonatkozó elképzelésével. Ráadásul Peking a kriptovalutákat az esztelen találgatás megtestesítőjének tekinti. „A kínai kormány az új, 14. ötéves tervében – Kína következő öt évre szóló gazdasági tervezési vázlata – éppen most fogalmazta meg újra, hogy a pénzügyi rendszernek elsősorban a reálgazdaságot kell szolgálnia, nem pedig a spekulációt” – mondja Kinzius. „Kína a pénzügyi stabilitási aggályok miatt nagyon ódzkodik a tiszta pénzügyi spekulációtól – és természetesen a kriptopénzek nagyon is a spekuláción alapulnak”.„

Ezeket az általános aggodalmakat most a közelmúltbeli fejlemények tovább fokozzák. Kína 2020 szeptemberében bejelentette, hogy 2030-ra meg kívánja szüntetni a 22CO2 -kibocsátás évről évre történő növekedését, és 2060-ra szén-dioxid-semlegessé kíván válni. Ez szükségszerűen maga után vonja a kriptopénzek bányászatának, a kriptopénzek hálózatának fenntartásához használt energiaigényes és gyakran szén-dioxid-kibocsátást okozó folyamatnak a visszaszorítását, amely a kínai hatóságok szerint szinte semmilyen hasznot nem hoz az ország gazdasága számára. Másrészt Kína jelenleg a Digitális Kínai Jüant teszteli, egy államilag támogatott digitális valutát, amelyet úgy terveztek, hogy a kriptopénzek felszíni kényelmét kínálja, de nem rendelkezik azok adatvédelmi és decentralizációs előnyeivel – vagy, vitathatóan, a kormányzati felügyelet hiányával. Peking szemszögéből nézve a Digitális Kínai Jüan és bármely más virtuális eszköz együttélésének engedélyezésének nincs értelme. Kinzius szerint Kína abban volt érdekelt, hogy ”elkerülje a kriptovaluták [által okozott] versenyt„, különösen mivel arra készül, hogy a 2022-es pekingi téli olimpia idején a Digitális Kínai Jüant külföldi felhasználók számára is elérhetővé tegye.

”A digitális valuta sikeres bevezetésének biztosítása érdekében Kínának nem érdeke más, felemelkedő, vonzó alternatív fizetési lehetőségek„ – mondja.

Akkor most már nem is tárolhatnak kriptovalutát Kínában?

A kínai iparági megfigyelők nem gondolják, hogy az új szabályozás olyan messzire megy, hogy betiltja a kriptopénzek tulajdonjogát. ”Az emberek továbbra is meg fogják találni a kriptovaluta-kereskedelem módját, akár a tőzsdén kívüli kereskedésen [ahol a kriptovaluta készpénzre cserélése offline történik a társaik között], akár VPN-eken keresztül„ – mondja Padilla. ”De magasabb lesz a kockázat és kevesebb lesz a védelem a befektetők számára, ami Peking reményei szerint a kriptókkal kapcsolatos lakossági kitettség csökkenéséhez fog vezetni.„

Egyes kriptopénz-rajongók azt remélik, hogy a bevett tőzsdékre vonatkozó kínai szigorítás a kínai kriptokereskedőket az úgynevezett decentralizált pénzügyi vagy DeFi platformokra tereli – blokklánc-alapú szervezetek, amelyek több szolgáltatást is nyújthatnak, és nominálisan nem egyetlen fél vagy vállalat irányítása alatt állnak. Valóban, Colin Wu, a kriptovalutáról tudósító kínai újságíró elárulta, hogy a kínai kriptopénz-felhasználók aktívan ”megvitatják, hogyan lehet megtanulni a DeFi-t„.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!