Gyűjteni kizárólag írásos engedéllyel lehet

2022.10.17. 20:00

Makkgyűjtésre buzdít minket az erdészet - Erdő csak erdőből lesz, ehhez szaporítóanyag szükséges

Makkgyűjtési akciót hirdetett a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a vagyonkezelésében álló területeken. A szakemberek gyenge hozamra számítanak, az aszály a tölgy termésére is rányomta bélyegét.

Cseh-Egyed Bernadett

Makkbegyűtjés Vasváron. Aki szortíroz: Galambos István erdész

Fotó: Szendi Péter

Előbb minősíti, aztán mérlegeli a zsákokba szedett makkot Galambos István a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságán. A vörös tölgy terméséből hoztak már több mázsával – ez egy dekoratív, Magyarországon nem őshonos fajta, makkját két éven át neveli, és viszonylag jól tűri a szárazságot. Az erdőművelési műszaki vezető elárulja azt is: csak az erre alkalmas, kijelölt állományokban szedhető makk, de visszatérő gyűjtőik vannak, ők ezt már jól tudják. Ahogy tisztában vannak azzal is: csak a megadott paramétereknek – 80 százalék csíraképesség, 98 százalék tisztaság – megfelelő makkért fizet az erdészet. Fontos a jó minőség, hiszen ez az alapja az erdősítéseknek, pótlásoknak

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésébe mintegy 46 ezer hektárnyi terület tartozik, ennek egyharmadán találhatóak különböző tölgyfajok. Idén a kijelölt állományokban kocsányos, kocsánytalan, cser és vörös tölgy makkja gyűjthető – tájékoztatott Bakó Csaba, a szervezet vezérigazgató-helyettese, erdőgazdálkodási igazgató. Az új erdők létesítése, a meglévő erdők szakszerű kezelése és fenntartása az erdőgazdálkodás fontos elemei, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő szaporítóanyag.

 Hozzátette: makkot gyűjteni kizárólag írásos engedéllyel lehet, amelyet az erdészeti igazgatóságokon az erdőművelési műszaki vezetőtől lehet kérni. Bakó Csaba szólt arról is, a csapadékhiány döntően hat a tölgyfélék makktermésére, az idei esztendő pedig különösen aszályos. Jelentősen kihat a makktermés milyenségére, mennyiségére az is, hogy néhány éve megjelent Magyarországon az észak-amerikai származású tölgy csipkéspoloska – elsősorban a fa leveleiben, hajtásaiban okoz visszafordíthatatlan károkat.

Vers Balázs erdőmérnök, Robán Szabolcs és Galambos István erdész
Fotós: Szendi Péter

 A szakember mindezeket figyelembe véve vörös tölgyből közepes, a többi fajtából nagyon gyenge termésre számít. A program célja a fásításokhoz, erdősítésekhez szükséges szaporítóanyag begyűjtése. Erdő csak erdőből lesz, ehhez pedig megfelelő mennyiségű tölgycsemete szükségeltetik. A most begyűjtött makk egy részét a csemetekertekben, a többit erdőtelepítésekben, erdőfelújításokban vetik. Tilos a makk gyűjtése ott, ahol az erdőt természetes módon, vagyis a kitermelendő faállomány talajra hulló magjáról újítják fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!