Növekedés jöhet

2022.10.05. 17:49

Új lendületet kaphat a lakásépítési kedv - Az elmúlt évek csökkenése után ismét fellendülhet a piac

Jelentősen csökkent az építési kedv Vas megyében az elmúlt években: míg 2019 első félévében 516, az idei esztendő első hat hónapjában mindössze 330 lakásépítési engedélyt adtak ki. Most új löketet kaphat a piac.

Vas Népe

Forrás: Pixabay

Ha valóban jogszabály lesz a tervből, és 2028-ig meghosszabbítják a kedvezményes lakásépítési áfát, országosan fokozódhat a lakásépítési kedv. Ez pedig rá is fér a piacra, 2020-ban elsősorban a járványhatás miatt kevesebb mint 23 ezer, 2021-ben pedig közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, szemben a 2017 és 2019 közötti időszakkal, amikor 35-38 ezer lakóingatlanra kértek engedélyt - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Vas megyében az idei első félévben 330 lakásépítési engedélyt adtak ki, ez az egy évvel korábbihoz képest 29 százalékos csökkenést jelent, 2019 azonos időszakával összevetve pedig 36 százalékos visszaesésnek felel meg. Az elemzés megjegyzi: nem mindegyik engedélyből lesz tényleges lakás, de a piacon várható kínálatról jó képest fest.

vas1006
 

A portál adatai szerint jelenleg 62 darab eladó új lakóingatlan hirdetése közül válogathatnak a vevők a megyében. Az eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára szeptemberben 684 ezer, az új házaké pedig 714 ezer forint volt. A megyeszékhelyen az eladásra kínált házak átlagos négyzetméterára 725 forintot tett ki, az új építésű lakásoknál ugyanez az érték 684 ezer forint volt. 

A megye legnagyobb kínálattal rendelkező településein - Sárváron, Répcelakon és Kőszegen - az új lakások és házak átlagos négyzetméterára 549-831 ezer forint körül alakult szeptemberben. Ez a környező megyékhez képest kedvező szám: Zala megyében átlagosan 942 ezer forintba kerül egy újépítésű ház négyzetméterenként, Veszprém megyében pedig ez az összeg eléri az egymillió forintot is. Érdekesség: ezekben a megyékben az újépítésű lakások négyzetméterára meghaladja a házakét, míg Vasban a házakért valamivel többet kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!