Statisztika

2022.11.01. 10:30

Vége a drágulásnak? - A kínálat bővül, az árak stagnálnak, fordulatot hozott az ősz az albérletpiacon

A kínálat bővül, az árak stagnálnak – fordulatot hozott az ősz az albérletpiacon. Szombathelyen jelenleg mintegy 120 ezer forintot kérnek a kiadó ingatlanokért havonta, mindössze tízezer forinttal többet, mint tavaly ilyenkor.

Vas Népe

Forrás: MW/archív

Májusban arról írtunk, a megyei átlagos bérleti díjak 120 ezer forintra, azaz 20 százalékkal nőttek.  Júliusban, a felsőfokú felvételi ponthatárok kihirdetése után pedig azt jósolták a szakemberek: folyamatos drágulással vág neki az albérletpiac a csúcsidőszaknak.  A szeptemberi átlagos lakbérek azonban mindössze 0,1 százalékkal haladták meg az augusztusit, a budapestiek pedig 0,1 százalékkal lettek olcsóbba, ami stagnálásnak felel meg mindkét mutató esetében. 

– Számítani lehetett a havi szintű drágulás megtorpanására a korábbi adatokból, július óta ugyanis egyre kisebb ütemű emelkedést mutatott a lakbérindex. Ez több tényezővel is magyarázható: például a megélhetési kiadások növekedésével és a rezsiszabályok változásával. Az ingatlanpiaci lassulás már az eladó lakások és házak esetében is megfigyelhető volt, mert szeptember eleje óta ezeknek az ára sem nőtt. Éves szinten azonban még mindig jelentős, mintegy 20 százalék feletti drágulás tapasztalható – kommentálta a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  

A portál adatai szerint jelenleg 120 ezer forintot kérnek egy kiadó ingatlanért havonta – épp ugyanannyit tehát mint májusban, és mintegy tízezer forinttal többet mint tavaly októberben. Az utóbbi hetekben a kínálati oldal forgatókönyve is változott: október közepén Budapesten kettő, a megyeszékhelyeken egy százalékkal több kiadó ingatlanhirdetésből válogathattak a bérlők. A megyeszékhelyek közül egyébként Békéscsaba 90 ezer forintos összeggel a legolcsóbb, Veszprém és Debrecen pedig a 150-150 ezer forintos havidíjjal pedig a legdrágább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!