Mi magunk okozhatjuk a hiányt

2022.12.05. 14:37

Látlelet: van, vagy nincs üzemanyag Szombathelyen?

A pénteken szárnyra kelt több álhírnek köszönhetően, az emberek elkezdték megrohamozni a szombathelyi benzinkutakat. Olvasónk arról értesített, hogy már péntek este érezhetően többen voltak a kutakon, mint általánosságban. Ez a növekvő tendencia érvényes volt az egész hétvégére is, de hiányról nem szereztünk tudomást.

Bege Botond

Illusztráció

Fotó: Hagymási Bence

Hétfő délelőtt körbejártunk, hogy megnézzük, mi a helyzet most a kutakon. Azt tapasztaltuk, hogy igen hosszú sorok alakultak ki, legfőképp a MOL kutaknál, de máshol is a szokásosnál többen vásároltak. 

A körutunk alkalmával ellátogattunk mintegy féltucat Szombathelyen található üzemanyagtöltő állomásra, és azt láttuk, hogy legtöbb helyen a 95-ös benzin elfogyott, gázolajból viszont nem volt hiány a MOL kutaknál délelőtt. A Shellnél volt inkább hiány az olcsóbb változatból. A túra második részében viszont ez is megváltozni látszott, hiszen az egyik kútnál pont kiérkezésünkkor akasztották ki a „jelenleg készlethiány” feliratokat úgy a gázolajpumpákra, mint a benzinesekre. Így az addigi viszonylag nyugodt helyzet, hétfőn, 13.30 környékére megváltozott. Volt olyan kút, ahol már csak a drágább fajta üzemanyagokat lehetett kapni, amelyet nagyon kevesen szoktak tankolni. Ami a korlátozást illeti, a megnézett kutakon nem tapasztaltunk az 50 liter megszokott tankolási limiten kívül más korlátozást. A drágább típusból hétfőn délután még volt a legtöbb kúton. 

Feltehetően az üzemanyagár-sapka megszűnésével kapcsolatos hírek miatt alakulhatott ki ez a helyzet, hiszen a kutak nem voltak felkészülve ekkora felvásárlásra, így érthető következmény az üzemanyag hiánya. 

Pánikra viszont semmi ok, hiszen úgy tűnik, a történet egy öngerjesztő folyamat, így a logikus lépés az, hogy akinek nem szükséges, ne tankoljon most.

Az olajembargó-szankció veszélybe sodorhatja a benzinársapkát is

Portálunkon korábban beszámoltunk arról, hogy az olajembargó-szankció veszélybe sodorhatja a benzinársapkát is. 

A hétfőn életbe lépett olajembargó a nyersolajra vonatkozik, februártól pedig életbe lép az olajtermékeket és üzemanyagokat érintő embargó is.

Hortay Olivér, a Századvég üzletágvezetője szerint a globális energiapiac egyre feszesebb, és részben ennek következményeként a nyersolajárak és általánosságban az energiahordozók ára is növekszik. Ebben a környezetben egyre drágábban lehet beszerezni az energiát, ráadásul az unió különösen nehéz helyzetben van, hiszen igényeit nagy arányban importból fedezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!