Fontos témák

2023.04.25. 13:52

Ülésezett a szombathelyi városstratégiai bizottság: sporttámogatásokról, kátyúzásokról határoztak

Sporttámogatásokról, egy városi beruházási koncepció elfogadásáról és rendkívüli kátyúzási munkákról döntöttek a szombathelyi városstratégiai, idegenforgalmi és sport bizottság keddi ülésén.

Tömböly Ágnes

Négyszázezer forintot hagytak jóvá a Viktória FC (felvételünkön) utánpótlás számára Képen: KOSZO SYDNEY MARTA (3), VLADULESCU ANA-MARIA (18)

Forrás: VN-archív

Az önkormányzat idei költségvetésében 70 millió forintot különítettek el a szombathelyi székhelyű sportszervezetek működésének és rendezvényeinek támogatására. A keretből korábban 13,5 millió forintot pályázati célra, a keddi döntés szerint valamennyi pályázó sportegyesület kap legalább 100 ezer forint hozzájárulást. Négyszázezer forintot hagytak jóvá a Király SE, a Viktória utánpótlás javára. Hatszázezer forintot kapott a Szombathelyi Futóklub Szabadidősport Egyesület és a Savaria Tánc Sportegyesület a működéséhez – tájékoztatott később Tóth Kálmán. A Lorigo Táncsport Egyesület pedig egymillió egyszázezer forintot támogatásban részesül. A bizottsági elnök az ülésen utalt arra is: a tavalyi pénzmaradványból remélnek még forrást a sportszervezetek további támogatása érdekében.

A szakbizottság elé került a „Megújuló Szombathely – a nulla szén-dioxid-kibocsátás felé tartó város” címet viselő beruházási koncepció. A dokumentum kidolgozásához az önkormányzat 60 ezer euró, vagyis 20 millió forint nagyságrendű európai uniós forrást kapott, ennek ellenére az áprilisi meghívó szerint Nemény András polgármester azt nem terjeszti a közgyűlés elé megvitatásra. Pedig csaknem 435 millió (!) eurós beruházási tervet fogalmaztak meg ebben a projektben: az mintegy 160 milliárd forintnyi fejlesztést jelentene annak érdekében, hogy a vasi megyeszékhely karbonkibocsátása, energiafüggősége és energetikai működési költségei jelentősen csökkenjenek, belátható időn belül, 2030-ig. Önkormányzati önerővel is számol a Németh Ákos tanácsnokhoz (ÉSZ) kötődő koncepció: pályázati támogatás esetén mintegy 80 milliárd forint saját erőre is szükség lenne. A városi forrás mellett „kölcsönnel”, vagyis hitelfelvétel lehetőségével is kalkuláltak a tervezetben. A Fidesz-KDNP frakció bizottsági tagjai nem szavazták meg a dokumentum elfogadását.

Az útjavítási munkák is terítékre kerültek: a Vasivíz Zrt.-vel együttműködve több utcában is terveznek kátyúzást. Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) ennek kapcsán hangsúlyozta: ezekben az utcákban teljes, sávos útfelújításra lenne szükség. Tóth Kálmán úgy reagált: balesetmegelőzési célokat is szolgál ez a mostani intézkedés, ami nem várathat magára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!