vaol.hu podcast

2023.04.14. 16:22

Vasi fejlesztéseket készítettek elő - Projektzárón vették át a polgármesterek a tervdokumentációt - fotók

Újabb önkormányzati fejlesztések előkészítésére 215 millió forintot fordított a TOP programban a Vas Vármegyei Önkormányzat. Ennek jóvoltából számos energetikai beruházás kiviteli tervei is már rendelkezésre állnak.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Projektzáró rendezvényen ismertette az eredményeket Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Kondora Bálint alelnök a Megyeháza címertermében pénteken V. Németh Zsolt államtitkár, dél-Vas vármegye országgyűlési képviselője, tizenkét polgármester, közgyűlési tagok, valamint Tarné Gagyi Viktória, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának vezetője jelenlétében. Megtudtuk: a TOP programból finanszírozott projekt során elkészült a vármegye területfejlesztési koncepciója és programja, Vas megye Integrált Területi Programja, a vasi kerékpárforgalmi főhálózati terv, továbbá megkezdték az ERFA-típusú projektek előkészítési munkáit is.

V. Németh Zsolt köszöntőjében a családok, az önkormányzatok és a kormányzat azon törekvéséről beszélt, amivel a megnövekedett energiaárak ellenére továbbra is meg kívánják őrizni korábbi életszínvonalukat. - A TOP program már számos induló beruházást fel tud mutatni a kis falvaktól a városokig, de ugyanennyire fontos, hogy a közeljövő beruházásainak alapjait is megteremtsük. Ez a mostani pályázat ritmust ad ezeknek a terveknek, biztosítja, hogy az engedélyezési vagy éppen kiviteli tervek időben elkészülhessenek – fogalmazott az államtitkár.

- Tizenkét település projektjeit sikerült olyan állapotba hozni, hogy 100 százalékos állami támogatással ezek a tervek elkészültek. Most már csak arra kell várni, mikor dördül el a startpisztoly, amikor ezeknek a terveknek a segítségével a települések elindulhatnak a megvalósításhoz szükséges forrás megszerzése felé – mondta Majthényi László.

A projekteket ezután dr. Kondora Bálint mutatta be pár szóval. Így az Őriszentpéteri Katica Óvoda és Mini Bölcsőde korszerűsítéséhez, Csepreg Város Területi Gondozási Központja, a Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár és a Jánosházi Gondozási és Családsegítő Központ energetikai korszerűsítéséhez is rendelkezésre áll a szükséges tervdokumentáció, azokat most átvették a városok polgármesterei. Sárváron a kertváros nyugati részén a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztéséhez kiviteli terv, a Sársziget utcától és Ikervári utcától északra eső területek csapadékvíz-elvezető rendszer bővítéséhez pedig tanulmányterv született. A projekt eredményeként ugyancsak rendelkezésre áll Vépen a belterületi csapadékvíz-elvezetésre, Bük-Sajtoskál vonatkozásában kerékpárút fejlesztésére a kiviteli terv. Utóbbi kivitelezésére már forrást is nyert az önkormányzat. Elkészülhet – hiszen a pénz rendelkezésre áll – Vasváron az iparterületen egy ipari csarnok és feltáró út megépítéséhez a kiviteli terv, a celldömölki Vulkán-fürdő energetikai fejlesztéséhez a tanulmányterv, Körmend közlekedési és zöldfelületi felújításához, Kőszegen a Hegyláb csapadékvíz-elvezetésének megoldásához a kiviteli terv, továbbá Szentgotthárd-Rábatótfalu városrészen a 7454-es jelű, Vasszentmihályt Felsőszölnökkel összekötő út egy szakaszán a kerékpárút fejlesztéséhez az engedélyes terv.

- Jelentős részben a fejlesztési tervek már támogatásban részesültek a kivitelezés tekintetében is - mondta zárszavában dr. Balázsy Péter megyei jegyző, hozzátéve: azon dolgoznak, hogy a projektek megvalósításához is legyen forrás. TÁ


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!