Foglalkoztatottság

2023.05.08. 17:30

Több munkahely, kevesebb álláskereső Vas vármegyében

Az előző hónaphoz képest mintegy öt, az előző évihez képest pedig közel kilenc százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Vas vármegyében áprilisban - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási szolgálat legfrissebb regiszteréből.

Vas Népe

Forrás: Illusztráció/Origó

A nyilvántartás működése óta soha nem volt még ilyen alacsony az álláskeresői létszám az év első negyedévében - derül ki a jelentésből, amely kitér arra is: 2023 áprilisában 235,5 ezer álláskereső volt Magyarországon, ami közel 6,4 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva. Ez százalékra vetítve: 2022 áprilisához képest 2,6 százalékos, míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 3,4 százalékos csökkenés. Az álláskeresők között az áprilisi zárónapon 113,7 ezer férfi és 121,8 ezer nő szerepelt. Áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 4,8 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,7 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron vármegye (1,2, illetve 1,0 százalék) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között ott van Vas vármegye is. 

 

Itt 3646-an kerestek hivatalosan munkát áprilisban, ez az előző hónaphoz képest 207, a tavalyi év azonos időszakához képest 347 fővel kevesebb. A nyugat-dunántúli régióban egyébként Győr-Moson-Sopron vármegyében valamivel kedvezőbbek, Zalában viszont jóval rosszabbak a körülmények, ott 6270-en kerestek munkát hivatalosan áprilisban úgy, hogy ez már egy csökkenő érték az előző hónaphoz képest. 

A vasi álláskeresők közül 136-an voltak pályakezdők, tavaly ugyanez a szám negyvennel volt magasabb. A vármegye kedvező helyzetét bizonyítja az is: a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2,8 százalék volt - éppen két százalékkal alacsonyabb az országos átlagnál.  

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat előző évi adatihoz viszonyítva kiderül: az álláskeresők száma most 599 fővel alacsonyabb mint a járvány előtti 2019-es esztendőben; és több mint 8600 fővel kevesebb mint a világválság utáni 2010-es esztendőben.  

Vasban 681 új álláshelyet jelentettek áprilisban, így összesen 2761 lehetőség közül választhattak a munkanélküliek - a hónap végéig ebből 570 helyet töltöttek be.  

A friss jelentés kitér arra is, a 15-74 éves munkanélküliek száma a 2022. december – 2023. februári gördülő negyedévben 198,9 ezer főt tett ki országosan, amely 4,1 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékponttal volt magasabb. Megjegyzik továbbá, az álláshelyek számában tartósan erős szezonalitás érzékelhető, ezért egyértelmű, a válság következményeként értékelhető tendencia nem mutatható ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!