Közügyek

2023.07.01. 17:31

Kaszálás és gyommentesítés Kőszegen – Év végéig a városüzemeltető kft. végzi a parkrendezést az új köztemetőben

Év végéig szerződést köt az önkormányzataz új köztemető parkfenntartási feladatainak ellátásáról. Meghatározott időszakra kiegészítő forrásra van szükség, hogy biztosítani lehessen a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Idősek Otthona törvényes működését – ezek is témát adtak a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

Első napirendi pontként a képviselő-testület jóváhagyta a közte és a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház között a védőnői feladat átadás-átvételéről szóló megállapodást.

Július 1-jétől megváltoznak a hulladékgazdálkodás szabályai, a hulladékgazdálkodási tevékenység kizárólagos állami feladattá válik, a helyi önkormányzatok feladat- és hatásköre kizárólag a köztisztasági közfeladatok ellátására terjed ki. Második napirendi pontként hatályon kívül helyezték a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló önkormányzati rendeletet, és új rendelet megalkotásáról határoztak, ami a közterület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályokról szól.

Napirenden szerepelt a gyermekorvosi rendelési idők meghatározása az 1. és a 2. körzet vonatkozásában is. Döntöttek a képviselők az új köztemető karbantartásáról, zöldfelületének fenntartásáról is. Az új temető épület- és parképítési munkái befejeződtek, azonban az üzemeltetésre való átadás csak 2024. január 1-jére várható. A több hektáros területen addig felmerülő karbantartási, parkrendezési feladatok a városüzemeltető kft. közreműködésével valósulhatnak meg, amelyre megállapodást köt az önkormányzat. Szükség van a faaprítékkal borított, talajtakaró növényekkel telepített felületek rendszeres kézi gyommentesítése és a fű gyakori kaszálására. Az önkormányzat 5,2 millió forint forrást biztosít cégének, hogy a munkát az idén elvégezze.

Rendkívüli napirendi pontként szerepelt a Kőszegi Szociális Gondozási Központ bentlakásos elhelyezést nyújtó szociális ellátásainak ügye. Az utóbbi hónapokban szinte kivitelezhetetlenné vált az otthonban a feladatellátás megszervezése. Nem tudták pótolni a kieső munkaerőt. Jövő év elején két gondozónő nyugdíjba megyés a pótlásukra nincs esély. A helyzet rányomja a bélyegét a mindennapi munkavégzésre és a dolgozók mentális állapotára, számolt be Raposa Helga intézményvezető, és jelezte: a hajléktalanok átmeneti szállásán is ez a probléma várható, mert ketten onnan is nyugdíjba mennek jövőre. Mint mondta, a dolgozókat csak úgy lehet megtartani, ha rendkívüli kereset-kiegészítésben részesülnek. Ehhez többletfinanszírozásra van szükség: az év végéig szükséges kiegészítő forrás 12 millió forint. Az önkormányzat saját pénzügyi forrásai nem teszik lehetővé, hogy hosszú távon biztosítsa a megemelt jövedelmet. Az önkormányzat célja, hogy működjön az otthon. A következő, július végi képviselő-testületi ülésen arról lesz szó, hogy mik az intézmény lehetséges jövőbeli forgatókönyvei. Keresik az útját annak, hogy ne bezárni, hanem átadni lehessen az intézményt, fogalmazott Básthy Béla polgármester. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!