Fejlesztés

2023.08.28. 11:30

Gazdaságosabb, zöldebb - Jelentős energetikai beruházás és új csúszdák a Vulkán fürdőben

Mintegy 1,2 milliárd forintot nyert a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő Üzemeltető Kft. energetikai korszerűsítésre. A beruházás részeként napelemrendszert telepítenek és a megfelelő minőségű és hőfokú víz reményében 2200 méter mélységű kutat fúrnak. A részleteket szombaton ismertették projektnyitó sajtótájékoztatón.

Cseh-Egyed Bernadett

Szükség van energetikai fejlesztésekre – mondta Ágh Péter képviselő

Fotó: Cseh Gábor

Lapunk is beszámolt róla, éppen két héttel ezelőtt ünnepelte nagykorúvá válását a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő, a jubileum alkalmából köszöntötték az egymillió-nyolcszázezredik vendéget. Évente egyébként mintegy 130-140 ezer látogatója van a létesítménynek, továbbá a gyógyászati részlegen 550 ezer vendéget fogadtak mostanáig. Ez csak az egyik mérföldkő volt a fürdő életében az elmúlt 18 esztendőben, amely most egy újabb nagy beruházás előtt áll. A 2004–2005- ben épült fürdőkomplexum az akkori időszak technológiai adottságait teljesen kihasználta, de még így is jelentős mennyiségű gáz- és villamos energia szükséges a rendszerek üzemeltetéséhez.

– Ez most egy kevésbé látványos, de nagyon jelentős lépés a fürdő életében – fogalmazott Fehér László polgármester köszöntőjében. Az energetikai fejlesztés uniós forrásból, a magyar állam társfinanszírozásában valósul meg mintegy 1,2 milliárd forintból. Így lehetőség nyílik a fürdőkomplexum energiaellátásának racionalizálására a geotermikus-, illetve a napenergia felhasználásával. A jelenlegi projekt célja, hogy a megújuló energiaforrásokkal minél nagyobb mértékben kiváltható legyen a jelenlegi földgáz- és villamosenergia-fogyasztás. A polgármester szólt a „Vulkántól Vulkánig” projektről is: a Vulkán fürdő területén egy négyes csúszdaparkot, Kneipp taposókat és kerékpárutat alakítanak ki 360 millió forintból. A második európai uniós ciklus fejlesztéseként pedig további 530 millió forintos beruházást jelent a Vulkánparknál, a Ság hegy lábánál várhatóan idén ősszel átadásra kerülő kisvasút, illetve játszótér.

 – Régi álmok beteljesülésének lehetünk most tanúi – kezdte beszédét Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki azt hangsúlyozta: – akkor tudunk hinni a turizmusban, akkor tudunk hinni abban, hogy egy térség vonzó lehet mások számára, ha mi magunk annak tartjuk és szeretjük. A celldömölkiek így voltak, vannak ezzel. Ágh Péter szólt arról is: a háború és a szankciós politika rámutatott, szükség van energetikai fejlesztésekre. Észszerű, ha abba fektetünk be, hogy később spórolhassunk – ezt célozza meg ez a beruházás is, amely egyúttal hozzájárul ahhoz, hogy a város még élhetőbb legyen. A képviselő kiemelte: a vármegye által kezelt TOP-os forrásokból összesen ötmilliárd forint érkezett Celldömölkre az elmúlt években. Ez bizonyítja, mindig lehetett számítani a kormányra. 

– Jelen uniós források tulajdonképpen még nincsenek itt, a magyar költségvetés finanszírozza meg többek között ezt a beruházást is. Bízunk benne, hogy később benyújthatjuk Brüsszelnek a számlát – fűzte hozzá. – Egyetlen projekt sem nyert ekkora összeget a vármegye által kezelt pályázatokon mostanáig – mondta köszöntőjében Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke. Ezen beruházásnak köszönhetően a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő energetikai rendszere úgy újul meg, hogy hozzájárul a zöldebb, karbonmentes Európa célkitűzéshez. Egyúttal elérhető közelségbe került az is: a következő 18 évben ne veszteséget termeljen a fürdő. Megtudtuk azt is: a beruházás várhatóan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!