Körkép

2023.08.15. 08:00

Használtautó-piac: gyenge napok - A vevők eltűntek, a kínálat óriási az általunk kérdezett szombathelyi kereskedőknél

A használt autók piaca jó ideig stagnált, mára pedig a kereslet a korábbi egyharmadára esett, így az autókereskedések léte is veszélybe került. A magas hitelkamatok és az infláció mellett az utcai nepperek ténykedése is megnehezíti az értékesítést.

Óvári Gábor

Nagyobb a kínálat, mint a kereslet

Fotó: © Cseh Gábor

 Szombathelyen, ha Söpte felől érkezik valaki a városba, több száz eladósorban lévő autót is láthat az út mentén. Egymást érik a kereskedések, viszont vevő, sőt nézelődő is alig akad. A 87-es és a Söptei út közötti területen működő autókereskedés tulajdonosa elárulta, hogy a gazdasági helyzet alaposan betett az autópiacnak. Sokan határozott elképzeléssel érkeznek autót venni, keresnek egy-egy típust, amelyet az interneten kinéztek maguknak kétmillió forintért, de csak a felét fizetnék ki érte. Általában a piaci ár felét lennének hajlandóak kifizetni – mondta a kereskedő, aki hozzátette: inkább az 500 ezer forintos autókat keresik. Egy Huszár úton működő kereskedés vezetője szerint a vevők keményen alkudoznak, majd amikor sikerül leszorítani az árat, közlik, hogy aludnának egyet a vétel előtt, majd örökre eltűnnek. 

Sokan keresik a magyarországi forgalomba helyezésű autókat is, pedig éppen azokkal van a legtöbb baj. Sok magyar ugyanis csak akkor viszi szervizbe a kocsiját, ha a kereke éppen kiesni készül, egyébként nem szívesen költ rá. A drága autók piaca pedig gyakorlatilag nem létezik. Nehézséget jelent a jogszabályban előírt szavatosság értelmezése is. Minden eladott autóra fél évtől két évig terjedő szavatosságot kell vállalnia az eladónak, de sok vevő ezt jótállásként vagy garanciaként értelmezi. A jogszabály ugyanis nem tesz különbséget az új és használt autókra vonatkozó szavatosság között. A kereskedő egy példát említett, amely szerint a vevő 500 ezer forintért vásárolt egy Renault típusú gépkocsit, amely két hónap múlva kigyulladt. A tulajdonos a kereskedőtől követelte vissza a pénzt, holott a hiba oka ismeretlen volt. 

A piac legnagyobb ellenségei a nepperek. Az interneten, főleg a közösségi oldalakon bárki belefuthat magánszemélyek által hirdetett, külföldről behozott, külföldi papírokkal rendelkező autókba. A látszat sokszor csal, hiszen ezek a magánszemélyek a közösségi oldalakon tucatjával árulják a „szeretett családi verdákat” és behozott autókat, természetesen olcsóbban. Ezek az emberek nem adóznak, nem vállalnak szavatosságot sem, nincs telephelyük, székhelyük, gyakorlatilag illegálisan folytatnak üzletszerű tevékenységet. A hatóságok pedig csak azokat ellenőrzik, akik legálisan működnek, tehát adószámmal és telephellyel rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!