Helyi gazdaság

2023.09.27. 08:32

Miből élünk? – kérdezi a KSH

Szeptember végéig, azaz péntekig még kitölthető online a háztartások életkörülményeinek feltárására irányuló kérdőív. Magyarország negyedik alkalommal csatlakozott a kutatáshoz, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hajtja végre.

Vaol.hu

A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről. A kutatás legfontosabb törekvése, hogy olyan elemzések készüljenek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a hatékony nemzeti és európai szintű gazdaságpolitikai döntések meghozatalához. A kérdőív rákérdez a háztartások kötelezettségeire (adósság, hitelek, kölcsönök), valamint a tulajdonukban lévő reáleszközökre (ingatlanok, járművek, értéktárgyak) és a pénzügyi eszközökre (bankszámlák, befektetések, nyugdíjcélú megtakarítások). A KSH a felmérés megkezdése előtt postai felkérőlevélben értesíti azt a több mint 15 ezer háztartást, amelyet matematikai-statisztikai módszerekkel az önkéntes és anonim válaszadásra kiválasztott. Szeptember végéig online is kitölthető a kérdőív, utána kérdezőbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem éltek ezzel a lehetőséggel. A kérdések megválaszolása mintegy húsz percet vesz igénybe. Az eredményekből a KSH és a Magyar Nemzeti Bank is közöl összesített adatokat, várhatóan 2025-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!