Miniszteri látogatás

2023.10.05. 16:57

Átadták az állateledelgyár két új gyáregységét Bükön - fotók

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter gombnyomására elindult a termelés a Nestlé büki állateledelgyárának legújabb üzemegységében.

Vaol.hu

Fotó: Ohr Tibor

Újabb fontos fejezet zárult le a Nestlé büki állateledelgyárában. A cég még 1998-ban vásárolta meg az akkori üzemet, mára pedig a térség legjelentősebb gyára és foglalkoztatója lett. Napjainkban 1500 embernek adott munkát. A múlt idő nem elírás, ugyanis csütörtökön adták át a 90 milliárd forintos beruházásból elkészült új gyáregységet. A termelés Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter gombnyomására indult el. A teljes kapacitást jövőre érik el és akkortól összesen 280 további embernek adhatnak munkát.  

- Hazánk egyik legnagyobb élelmiszeripari beruházása történik Bükön – mondta Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. - Az új üzemegységek alapkövét 2020 októberében Szijjártó Péter miniszter jelenlétében raktuk le, most pedig ismét fontos esemény történik. 80 ezer négyzetmétert építettünk be, ezzel pedig megduplázzuk a termelést. A fejlesztések nem állnak le, további egységek megépítése van tervben. Itt épül meg az a 44 méter magas raktár, ahonnan a magyar és ausztriai partnereket szolgáljuk ki.  

Dr. Németh Sándor Bük polgármestere kiemelte, a városban adottak a fenntartható gazdaság működésének feltételei. – A térség kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik – folytatta a városvezető. – Hat évtizeddel ezelőtt jelent meg a turizmus, ez egészült ki 25 évvel ezelőtt az iparral. A város és környezete dinamikusan fejlődik.  

Ágh Péter, Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője emlékeztett, Bükön mindig valami nagy dolog történik. Az elmúlt hétvégén adták át az ország egyik jelentős turisztikai beruházását, az új városközpontot Bükfürdőn, most pedig egy 90 milliárd forintos beruházás valósult meg. Köszönhető ez a kormányzat, a Nestlé, Bük városa, valamint az érintett hatóságok jó együttműködésének.  Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára kiemelte, a minisztérium két, a térséghez kapcsolódó út fejlesztéséről is döntött. Így elkezdődött a Büköt az M87-es gyorsforgalmi úttal összekötő, valamint a 84-es főút felé tartó, tormásligeti elkerülő előkészítése.  

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter beszédében arról szólt, hogy az elmúlt években durva válságokban – koronavírus-járvány, a szomszédunkban dúló háború – kellett élnünk. Bebizonyosodott azonban, Magyarország olyan élelmiszeripari kapacitásokkal rendelkezik, hogy az országunk képes saját magát ellátni.  

- A Nestlé fejlesztése hozzájárult ahhoz, hogy idén országos beruházási rekord legyen – hívta fel a figyelmet a miniszter. – 280 ember kaphat munkát Bükön. A gyártás hozzáadott értékét növeli az oktatási program is. A képzésekre az üzem 390 millió forintot fordít, ebből a magyar állam 193 millió forintot biztosít. A Nestlének 77 országban van gyáregysége, a bükinek hetvenhattal kellett versenyeznie. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen nagy nemzetközi versenyben megvalósult beruházásról beszélhetünk - jelentette ki Szijjártó Péter. 

Előzmény:

A Nestlé Magyarországon eddig végrehajtott befektetéseinek és jövőbeli terveinek köszönhetően minden idők legjelentősebb élelmiszeripari beruházása zajlik Bükön. A csütörtökön átadott, közel 90 milliárd forint értékű két új gyáregységnek köszönhetően közel 100 ezer tonnával nő a gyár kapacitása. A fejlesztéseknek köszönhetően 100 új robot fog dolgozni a gyárban, miközben 280 új munkahely jön létre. 

Rövidesen jelentkezünk a teljes tudósítással!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!