Karrier

2023.10.30. 18:37

Károkat okoztak a kontárok - Csökkent a bizalom az építőiparban

A kontármunkák átlagos kárösszege 820 236 forintra emelkedett idén – derül ki az egyik vegyipari gyártó cég (Mapei Kft.) friss kutatásából. Eközben az építőiparba vetett bizalom országos átlagban 3,35 pontra apadt az adható 5-ből az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest.

Vaol.hu

A legmagasabb számú jó értékelést a víz- és gázvezeték-szerelők kapták

Forrás: Shutterstock

Egy év alatt 82 235 forinttal, 820 236 forintra nőtt a kontármunkák átlagos kára, ami több mint 10 százalékos emelkedés múlt év augusztusához képest. Kismértékben, de emelkedett a kontármunka-károsultak aránya is, 23 százalék volt idén augusztusban, a tavalyi 21 százalékkal szemben. Markovich Béla, a cég ügyvezetője úgy véli, hogy a kontármunkák növekedése jelentős részben az áremelkedések hatásaival, valamint a beruházások számának csökkenésével magyarázható. A szakember szerint az emelkedő építési költségek és az általános gazdasági nehézségek hatására az építtetők alacsonyabb minőségű és árú anyagokkal, valamint alacsonyabb áron dolgozó szakemberek választásával igyekeztek csökkenteni a költségeiket, ami megágyaz a kontármunkának. Jelentősen csökkent az építőipari szakemberek iránti bizalom. Az építőipari bizalmi index országos átlaga augusztusban 3,35 pont volt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest. 

A válaszok elemzése alapján a bizalmat a szakemberhiány, az áremelkedés, a minőségi problémák és az infláció befolyásolta kedvezőtlenül. „A bizalom ilyen mértékű csökkenése elsősorban az építőipar helyzetének szól. Nem a szakemberek lettek rosszabbak, hanem az árak emelkedése, a szakemberhiány, az infláció, a magas hitelkamatok miatt büntették a korábbinál több negatív értékeléssel a szakembereket” – állítja Markovich Béla. A szakmák megítélése hasonlóan alakult. Három szakmát kivéve minden szakmacsoportban csökkent a bizalmi index. A legalacsonyabb az ács szakma bizalmi indexe. Ennek alakulására bizonyára kihatott a fa árának jelentős drágulása, ami miatt az építtetők az „ácsokon verik el a port”. Ugyanaz a három szakma kapta a legjobb értékelést, mint a múlt évben. A legmagasabb, jó értékelést a víz- és gázvezeték-szerelők kapták. Ettől alig marad el a gépészek és a villanyszerelők értékelése. Az építtetők pesszimistának látszanak az ágazat jövőjét illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!