Helyi gazdaság

2023.11.01. 20:48

Csökkent az osztrák GDP a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben is csökkent az osztrák bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez és az egy évvel korábbihoz képest is a Wifo gazdaságkutató intézet előzetes kalkulációja alapján.

Vaol.hu

A Wifo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) kalkulációi szerint a harmadik negyedévben szezonális kiigazítással, az Eurostat szabványos számítási modellje alapján 0,6 százalékkal csökkent Ausztria bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez képest. A második negyedévben 0,8 százalékos volt a negyedéves csökkenés, az idei első negyedévben pedig 0,1 százalékkal nőtt negyedéves bázison.
    Az előző évihez képest az idei harmadik negyedévben az osztrák GDP 1,2 százalékkal csökkent. A második negyedévben 1,1 százalékos volt az éves GDP-csökkenés, az első negyedévben még 1,6 százalékkal nőtt az osztrák GDP éves bázison.
    A lakossági fogyasztás 1,0 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, míg a második negyedévben 0,3 százalékos volt a negyedéves csökkenés.
    Az export 2,4 százalékkal nőtt a második negyedévihez képest, az import pedig 2,5 százalékkal haladta meg a második negyedévit. A második negyedévben az export 2,4 százalékkal csökkent, az import 1,0 százalékkal csökkent az előző negyedévihez képest.
    Az osztrák gazdasági növekedést elsősorban a gyenge hazai és külföldi kereslet fogja vissza. A magánháztartások fogyasztói kereslete már a második egymást követő negyedévben csökkent, most 1,0 százalékkal, a második negyedévben 0,3 százalékkal.
    Bár az összes export a harmadik negyedévben reálértéken 2,4 százalékkal nőtt az előző időszakhoz képest, a növekedés valószínűleg halasztási hatásoknak volt tulajdonítható. A második negyedévben ugyanilyen mértékben csökkent az export, vagyis a két negyedév átlagában stagnált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!