Gazdasági fórum

2023.11.03. 08:23

Fókuszban a hazai ipar kihívásai: válságkezelés, zöld átállás, MI és drón technológiák - fotók

- A nehezén túl vagyunk, a harmadik negyedévtől jobb eredményekre számítunk – jelentette ki Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára a Savaria Economic Forum csütörtök esti rendezvényén.

Tömböly Ágnes

Forrás: Unger Tamás

A vasi cégek vezetői, a gazdasági élet jól ismert szereplői megtöltötték a Haladás Sportkomplexum VIP termét csütörtök este. A West Hungary Projekt által szervezett rendezvényen Szajlai Csaba, a projekt vezetője, a Világgazdaság főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket. A KSH csütörtökön közzétett gyorsjelentésére is felhívta a figyelmet dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke: az ország folyó fizetési mérlege a várakozáson felül javult, az exportteljesítmény jelentősen jobb a vártnál. Utalt arra, olyan időket élünk, mint utoljára nagyapáink, majd beszélt a világgazdaság jelentős átalakulásáról is, ami mindenképpen megtörténik.

A nehezén túl vagyunk és versenyképes a gazdaság

Túlélőshowt láttunk az elmúlt 12 hónapban – erről is beszélt Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára. Ahogy fogalmazott: mind az infláció, mind az energiaárak, a kamatlábak és a bizonytalan környezet is „beütött”. Mindez pedig olyan környezetben történt, ahol munkaerőhiányt tapasztalunk. - A nehezén túl vagyunk, a harmadik negyedévtől jobb eredményekre számítunk. Ez volt az alja, ez volt a mélye. Ezt biztosan merem állítani, és vissza merek jönni akár pár hónap múlva is, és visszanézhetjük, hogy túl vagyunk a nehezen – mondta biztatásként is a cégek képviselőinek az államtitkár, miközben mutatta a KSH legfrissebb jelentését. Augusztusban az előző évihez képest 5,3 százalékkal esett vissza a hazai ipari termelés volumene. A két sikertörténet a járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása, ahol bővült a termelés. Említette itt a világpiaci folyamatok szerepét, aminek a magyar gazdaság kitett, és azt is, hogy az EU-ban szintén gazdasági visszaesésnek lehetünk tanúi.

- Nyugat-Dunántúlon stabil tudott maradni az ipari termelés még ebben a nehéz helyzetben is – ezt is vázolta Fábián Gergely. Országos kitekintésben is elmondható: erős a foglalkoztatottság, rekord alacsony a munkanélküliség, és aki akar, dolgozik. A közvetlen tőkebefektetések is rekordszámban dőlnek meg: a külföldi ipari vállalatok szeretik Magyarországot. Elégedettek az itt elérhető hozamokkal, a munkaerővel, a cégek megtalálják számításaikat, mindez pedig jelentős exporteredményekben tükröződik, ami azt bizonyítja: versenyképes a gazdaság.

A zöld átállásban és a digitalizációban a fejlődési lehetőségek

Az államtitkár sorolta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vállalkozások számára nyújtott válságkezelési programjait és a már látható eredményeket. Beszélt a zöld átállás és a digitalizáció jelentőségéről is. - Mind a technológiai átállás, mind a zöld átállás olyan lehetőségeket teremt, ahol iparágaknak van jövőjük – húzta alá.

Fábián Gergely három iránypontot említett az új iparstratégiából: hazai beszállítófejlesztés azért, hogy a magyar vállalatok az értékláncban minél nagyobb mértékben és minél magasabb szinten jelenjenek meg; a K+F+I támogatása, hogy minél jobb kapcsolat legyen a hazai cégek és kutatásfejlesztést végző intézmények, egyetemek között; s a harmadik tér: az ágazatukban élen járó vállalatok, a „magyar bajnokok” kinevelése és a régióban való terjeszkedése.

Szó esett a munkaerőhiány jelentette kihívásokról és a szolgáltató államról is. Fábián Gergely példaként említette azt a hazai céget, ami a világ legjobb koponyafúró eszközét gyártja, ám még sohasem nyert magyar közbeszerzési eljáráson, miután azokat általában csomagban írják ki. A vállalkozás nem tud annak megfelelni, mert csak koponyafúrót gyárt, de abból a legjobbat a világon... Ilyenkor az egészséges patriotizmust, az egészséges iparvédelmet érdemes megvalósítani – erről is beszélt az államtitkár.

5G, MI és drón technológia

Fábián Gergely végül vázolta: a kreatív iparban és a az IKT szektorban is látnak potenciált. Olyan Pilot programokkal készülnek, amik az 5G-t, a mesterséges intelligenciát (MI) és a drón technológiákat alkalmazzák. Kitért arra is, az MI-stratégia már rendelkezésre áll, és készül a drón-stratégia is, hiszen várhatóan pár év múlva több százezer drón lesz jelen a gazdaság számos iparágában. Felhívta a figyelmet az Európai Digitális Innovációs Központokra (EDIH-ek), amik elmondása szerint kézzel fogható tanácsokat adnak a vállalkozásoknak. Hosszú távú céljuk, hogy minél diverzifikáltabb gazdaság alakuljon ki, és a mennyiségi alapú növekedésről a minőségi alapú növekedésre váltsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!