Fórum

2023.11.29. 08:28

Fókuszban Vas vármegye gazdasága

Fókuszban a gazdaság - Kihívások és válaszok címmel szervezett regionális gazdasági fórumot a Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kedden. A szakmai előadáson a régió gazdaságát érintő kihívásokról és a várható jövőbeni folyamatokról is hallhattak az érdeklődők.

Vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

– A kamara egyfajta temploma a gazdaságnak. Iránymutatást ad, hangja messzire elhangzik – fogalmazott köszöntőjében Kovács Vince, a Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Beszédében kitért arra is, a jövő gazdaságának az innováció és a fenntarthatóság az egyik záloga.  

Gazdasági jövőkép, kitörési pontok címmel tartott előadást Czunyiné dr. Bertalan Judit Északnyugat-magyarország Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hangsúlyozta: a jelenlegi, bizonytalan helyzetben nehéz jövőlátónak lenni, de az együttműködés és a partnerség fontossága nem lehet kérdés. Szerinte a szakképzésnek és a felsőoktatásnak kéz a kézben kell járnia, és látni kell azt is: a területfejlesztés nem működhet gazdaságfejlesztés nélkül. Elemezte és bemutatta továbbá azokat a Vas vármegyére jellemző sajátosságokat, amelyek a nyugati határhoz való közelségéből fakad.  

– Jövőre2,4, 2025-re 3,6 százalékos GDP növekedést várnak a magyar gazdaságban – derült ki Gyenes Zoltán vezető gazdasági szakértő előadásából, aki az Európai Bizottság őszi előrejelzése alapján ismertette a gazdasági kilátásokat. 

A Vas Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság számainak tükrében elemezte a gazdasági folyamatokat Dr. Fekete Attila dandártábornok igazgató. Elmondta: adóalanyi körben, annak összetételében érdemi változás hosszú ideje nem tapasztalható Vasban. Kitért arra is: korábban az volt az állandó kérdés, honnan lesz munkaerő vármegyénkben, az idei év második felében azonban nem drasztikusan, de csökkent a foglalkoztatottak száma. Előadásában érintette az ingázó és a külföldi munkaválallók helyzetét. Dr. Fekete Attila szerint összességében pozitivak a prognózisok, lassú javulást, fejlődést látni Vas vármegye gazdaságában.  

– Nem megfejtést hoztam, inkább egyfajta gondolatébresztést szeretnék elérni az együttműködés terén – hangsúlyozta előadásában Vámos Zoltán főispán, aki arra kereste a választ: mi a kormányhivatal feladata és szerepe a gazdaságban, mit várnak a gazdasági szerepelők a kormányhivataltól, és mi az a metszéspont, amely mentén tovább lehet gondolkodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!