Helyi gazdaság

2023.12.23. 08:02

A fiatalok is többet költenek karácsonyi ajándékokra idén

Állítja egy friss felmérés, amit a 19-29 évesek körében végeztek.

Vaol.hu

A megkérdezett fiatalok közel 85 százaléka tervez ajándékot adni szeretteinek ezen a karácsonyon. A kutatás rávilágított arra, hogy az idei évben az ajándékokra szánt összeg növekedett az előző évhez képest.

Egyre többen gondolnak a családon kívüli kapcsolataikra, a válaszadók 34 százaléka tervez ajándékot barátainak, ami számottevő emelkedést jelent a tavalyi 23 százalékhoz képest.

Az ajándékozásra készülő fiatalok átlagosan 40 ezer forintot költenének, az előző év 37 ezer forintjához képest. A szélsőséges válaszok nélküli átlag 38 ezer forint lett az idén. Az eredményekből kiemelkedik, hogy 8 százalékuk mindössze 5 ezer forintnál kisebb összeget szán ajándékokra, míg 7 százalékuk 100 ezer feletti kiadásra készül. A többi fiatal különböző kategóriákba sorolható, így egyértelműen megjelennek az eltérő ajándéktervezési szokások.

A kutatás további érdekessége, hogy a központi régióban élő fiatalok átlagosan 49 ezer forintot szánnak ajándékra, míg a keleti régiókban élők ennél alacsonyabb, 31 ezer forintos összeget terveznek erre a célra. A nyugati országrész lakói lényegében az átlagnak megfelelő, 42 ezer forintos kiadásra készülnek.

A kutatásból az is kiderült, hogy az idei évben kevesebben (14 százalék) tervezik csökkenteni az ajándékokra szánt összeget az előző évhez képest, mint egy évvel korábban (26 százalék). A többség (51 százalék) nem változtat az ajándékkiadási szokásain, míg 34 százalékuk növelni készül az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!