Beruházás a jövőbe

2023.12.05. 12:03

Kormányzati támogatást kapott a szombathelyi TDK - Új napelem és hőszivattyús rendszer a gyárnál - Írásunk frissült!

Több mint 1,5 milliárd forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a TDK Hungary Components Kft. a saját forrásból és a támogatási összegből megvalósuló új napelem és hőszivattyús rendszerének telepítéséhez a kormány energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő Programjának részeként. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be kedden.

Cseh-Egyed Bernadett

A szombathelyi elektronikai alkatrészgyártó vállalat az összeget a megújuló energia felhasználásának bővítésére (napelemes rendszer), energiahatékonyabb légtechnikai eszközök telepítésére, valamint a vállalat infrastrukturális berendezéseinek felügyeletét ellátó rendszer kiépítésére vonatkozó beruházások megvalósítására fordítja. A támogatással érintett beruházások legkésőbb 2025 márciusáig valósulnak meg, ezek jelentős mértékben hozzájárulnak a TDK Hungary Components Kft. energiapiaci ár-kitettségének csökkentéséhez.

Takács Balázs, a TDK Hungary Components Kft.  ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalat az új rendszerrel éves szinten összesen 4000 háztartás éves energiaigényének megfelelő energiát termel meg. Ez elektromos autóval több mint 60 millió kilométer megtételéhez lenne elegendő. A vállalat az új energiahatékonyság-növelő beruházásnak köszönhetően éves szinten 2 ezer tonna CO2 kibocsátás-megtakarítást érhet el, ami több mint 150 ezer fa éves CO2 megkötésével megegyező mennyiség. A beruházásnak köszönhetően a szombathelyi TDK szinte teljesen gázfüggetlenné válik, így a vállalat ezzel is hozzájárul a lakossági energiaellátás biztosításához. - A kormány nem egyszerűen támogatást nyújt a vállalatoknak, hanem úgy segít, hogy beruházásokra ösztönöz. Ezzel megalapozza az energiahatékony jövőt – húzta alá. 

– A kormány a jövőre nyit kaput. Amikor gyármentő programról beszélünk, akkor a szó legnemesebb értelmében használjuk ezt a kifejezést. Nem a rosszul gazdálkodó, hanem a perspektivikus, a változásokhoz adaptálódni és alkalmazkodni képes vállalatokat keresi meg a kormány, őket segíti hozzá ahhoz, hogy ne egyszerűen túléljenek, hanem tovább fejlődjenek. Egyben a szombathelyi és a Vas vármegyei munkahelyek megőrzését támogatja ezzel a kormány – fejtette ki dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője, aki beszédében emlékeztetett arra is: a TDK volt az egyik zászlóshajója a tíz évvel ezelőtt indított és mára sikertörténetté vált szombathelyi gépészmérnökképzésnek.  

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt: előbb egészségügyi, aztán biztonsági válság sújtotta a világot, a következményük mégis az lett: a világgazdaság teljesen új korszakba lépett, gyakorlatilag újra kellett gondolni mindent, amit korábban a gazdaságról gondoltunk. Rámutatott: amíg a világgazdaság a fekete éveiben tengődött, addig a magyar gazdaság rekord éveket tudhatott magáénak. Ennek oka az, hogy a magyar kormány nem adta fel a gazdasági stratégiáját, azaz: nem váltott vissza a 2010 előtti, válságokat előidéző segélyalapú gazdaságpolitikára, hanem maradt a beruházásokat ösztönző, munkahelyek létrehozását támogató állásponton. – A TDK több tucatnyi országban van jelen, a magyarországi jelenlét megerősítésére szolgáló beruházási döntés újabb elismerése a magyar gazdaságnak, a magyar munkavállalóknak, valamint a vállalat és a magyar kormány stratégiai együttműködésének – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Előzmény:

Ismét kormányzati támogatást kapott a TDK, a Gyármentő Program keretében 1,522 milliárd forint összegben - jelentette be közösségi oldalán dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője. Ezzel a kormány 2250 szombathelyi munkahely megtartásához is hozzájárult.  

Az energiahatékonyságot támogató beruházás részeként napelemrendszert és hőszivattyúkat telepít a vállalat - ezzel nem csak az energiaköltségeik csökkennek, de a környezetvédelemhez is jelentősen hozzájárulnak.  

© Cseh Gábor
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!