Közügyek

2023.12.19. 07:00

Munkásszállót működtetne az új tulaj a szombathelyi gyógyfürdő területen?

Nem volt szükség a termálfürdő területrészének értékesítésére – adott hangot véleményének Illés Károly pénteken, miután megjelent az energiaügyi miniszter új rendelete, ami kedvezően érinti a Vasivíz Zrt. gazdálkodását. A szombathelyi városvezetés szerint munkásszállóként működtetné az új tulajdonos a "gyógyfürdő" területen az épületet. 

Tömböly Ágnes

Mi lesz a sorsa a termálterületnek?

Forrás: VN-archív

Az energiaügyi miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint január 1-jétől emelkedik a nem lakossági fogyasztók közműves ivóvízellátásra, valamint szennyvízelvezetésre és -tisztításra vonatkozó alapdíja és fogyasztással járó díja is.

- A Vasivíz Zrt. üzleti tervében e tekintetben 1,8 milliárd forintnyi kompenzációval számolt. A megjelent rendeletben ezek a számok a vártnál magasabbak lettek, úgyhogy nagyjából 2 milliárd forintot meghaladó támogatási összeget jelent ez a Vasivíz Zrt-nek. Ezáltal a cég működése biztosított lesz – tájékoztatott Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) a városházán tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte a városvezetés és a Vasivíz Zrt. is (amiben többségi tulajdonos a szombathelyi önkormányzat) hibát követett el, amikor likviditási problémákra hivatkozva adtak el ingatlant. - Nem volt szükség a termálfürdő területrészének értékesítésére – húzta alá a frakcióvezető. Rámutatott arra is: a közgyűlés elé 2023 májusában tett, a Vasivíz Zrt. több ingatlanját tartalmazó táblázatból mindössze egyetlenegyet, a termálfürdő területrészét adták el, semmi mást.

Átminősítik-e a gyógyfürdő területet?

A közgyűlésen Horváth Gábor önkormányzati képviselő is felvetette a kérdést és azt mi is megfogalmaztuk a városvezetés felé a pénteki sajtótájékoztatón: elindítja-e a településrendezési eszközök felülvizsgálati eljárását 2024-ben a városvezetés azért, hogy az a gyógyfürdő besorolás helyett egészségügyi, szociális övezetbe tartozhasson?

A területet megvásárló cég – dr. Horváth Attila alpolgármester tudomása szerint – idősek otthonát létesítene a területen. - Azt tudom, hogy idősek otthonára szükség van. Aztán hogy érkezik-e ilyen kérelem, és ha érkezik, hogyan fog dönteni a közgyűlés, azt nem tudom megmondani – jelentette ki a politikus, majd utalt arra: tart attól, hogy a vállalkozó munkásszállót működtetne a területen. 

Illés Károly frappánsan reagált

Emlékeztetőül: a Vasivíz Zrt. számára a munkásszálló üzemeltetése évente 50 millió forint veszteséget termelt – ezt az érvet is hallottuk a terület értékesítése során az elmúlt hónapokban.

Illés Károlytól mindenesetre rákérdeztünk az új fordulatra. - Kicsit vicces, hogy "riogatnak" ezzel… hát akkor szóljanak a barátjuknak, hogy ne csináljon munkásszállót ott! - fogalmazott frappánsan. Lapunk korábban írt azokról az összefonódásokról, amik a városvezetés, Nemény András polgármester kabinetfőnöke és a vevőként feltűnő magánszemély között jól körvonalazhatók

Négyzetméterenként 23 ezer forintért adták el 

Ismert: épülettel együtt az 1,2 hektáros terület négyzetméterenként 23 ezer(!) forintért kelt el, licitálás nélkül a nyáron. Ráadásul a belvároshoz közeli, „gyógyfürdő” besorolású ingatlanhoz úgy jutott a vevő, hogy a 221 millió forint plusz áfa vételár egy részét – nettó 100 millió forintot – csak 2024 január 31-éig kell kifizetnie. A magánszemély helyébe az adásvételi szerződésben a 2023. július 18-án megalapított Green Thermal Comfort Zrt. lépett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!