Utánajártunk

2024.01.17. 07:00

Vasban mennyi most a tankolás? - Ismét nagyobb különbségek lehetnek

Két hét átmeneti időszak után ismét nagyobb árkülönbségek alakultak ki a benzinkutakon. Utánanéztünk: Vasban mostanában mennyiért tankolhatunk?

Vaol.hu

Forrás: MW/archív

Mint ismert: az uniós előírásokhoz igazodva január elsejétől 41 forinttal emelkedett a jövedéki adó mértéke, ezt a változást – több kisebb céggel ellentétben – a MOL-csoport két részletben érvényesítette. Így átmenetileg a kis és a nagy benzinkutakon hasonló áron juthattunk üzemanyaghoz. Január 15-én, hétfőn azonban életbe lépett – a gyakorlatban is – az áremelkedés második üteme. Kedden Szombathelyen az egyik körmendi úti töltőállomáson 566,9; a Söptei úton pedig 559 forintba került egy liter 95-ös benzin, máshol egységesen 576-577 forintos árakkal találkozhattunk. Ugyanennyit kellett fizetni a benzin literjéért más vasi városokban, Szentgotthárdon és Kőszegen is, Körmenden egy kivételt találtunk: a Sport utcában 559 forintot kértek ugyanezért.

Nagy árkülönbségeket tapasztalhatott, aki Celldömölkön próbált benzinhez jutni: a Sági úton 583, a Kolozsvár utcában 557 forintot kellett fizetni literjéért – érdemes tehát körülnézni, mielőtt benzinkutat választunk. Magyarország független, üzemanyagár-összehasonlító és töltőállomás-kereső oldala szerint hasonló a tendencia a gázolaj tekintetében is. Szombathelyen a Körmendi úton 598, a Söptei úton 597, egyébként 605-606 forint körül mozog literje. Ugyanilyen árakat találtunk Bükön is például, Celldömölkön pedig a Kolozsvár utcában 586, a Sági úton 614 forintba került egy liter gázolaj. A 2022-es, hatósági áras évhez képest egyébként az üzemanyag-fogyasztás tavaly átlagosan 15,7 százalékkal csökkent Magyarországon – tette közzé a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ). A közlemény szerint A teljes fogyasztás 3916 millió liter volt tavaly: 1537 millió liter benzint és 2379 millió liter dízel üzemanyagot tankoltak a járművekbe. Az üzemanyagokon belül prémiumbenzinből 245,5 millió liter fogyott 2023- ban – utóbbi 35,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!