Együttműködésben

2024.03.07. 07:00

Agrárfórum Sárváron: kiút a zsákutcából?

Az Európa-szerte kirobbanó gazdatüntetések jól mutatják: az EU agrárpolitikája egy zsákutca. A gazdatársadalomban partnert és nem legyőzendő ellenfelet kellene látniuk - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke egy szerdai fórumon.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Szólt arról is, a tavaszi európai parlamenti választások új irányt adhatnak, de résen kell lenni: ha újra ők kerülnek hatalomra, újra visszatérnek a sötétzöld ideológiák. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a MAGOSZ-szal együttműködésben országszerte mintegy 70 fórumot szervez április közepéig azzal a céllal, hogy mindenki átlássa a lehetőségeket, és élni tudjon a történelmi forrásbőség nyújtotta eséllyel. Mint ismert, az uniós Közös Agrárpolitika II. pillérében, a vidékfejlesztési támogatásoknál a korábbi 17,5-ről 80 százalékra növelte a kormány a nemzeti társfinanszírozást. Vagyis: minden 100 forint támogatásból 20 az uniós és 80 forint a hazai forrás. –Tehát amíg más európai kormányok elvesznek a gazdáktól – mint például baloldali-zöld-liberális német kormány a német gazdáktól a dízel-támogatást –, addig a magyar kormány Európában példátlan mértékű támogatást biztosít a magyar gazdáknak, az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek – fogalmazott Győrffy Balázs NAK elnök.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!