Gazdaság

2024.03.11. 07:02

Álláskeresési mutatók - Kiderült, Vasban melyik településeken nincs álláskereső

Az előző hónaphoz képest 1, a tavalyi esztendő ugyanezen időszakához viszonyítva 7 százalékkal emelkedett az álláskeresők száma Vasban. A legfrisebb álláskeresési mutatókből kiderül az is, mely településeken nincs munkanélküli vármeyénkben.

Vaol.hu

Kétszázhatvanhét új álláshelyet is bejelentettek Vasban a múlt hónapban

Forrás: Shutterstock

A pályakezdők száma 144 volt, hárommal több mint januárban. A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 3,4 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyítva 2,6 százalék - Az álláskeresési mutatók Vasban jelentősen jobbak az országos átlagnál. 

álláskeresési mutatók
Az álláskeresési mutatók Vasban jelentősen jobbak az országos átlagnál. 
Forrás: Shutterstock

Az álláskeresési mutatók szerint mintegy 267 új álláshelyet jelentettek be februárban vármegyénkben, így összesen 1876 hely állt az álláskeresők rendelkezésére.

 A hónap végére ebből 1582 maradt betöltetlen. Csoportos létszámleépítést nem regisztráltak Vasból. 

Országos összesítésben azonban tízezerrel többen dolgoztak februárban, mint tavaly ugyanekkor. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elemzése szerint az álláskeresők száma 2023 februárjához képest 4,0 százalékkal csökkent, a megelőző hónaphoz viszonyítva pedig 1,1 százalékkal nőtt. Az álláskeresők között a februári zárónapon 115,4 ezer férfi és 120 ezer nő szerepelt. Februárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 4,8 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8 százalékos értéket mutatott. Hozzátettél: a legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron vármegye rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Fejér, Vas és Veszprém vármegye is. 

Nullás települések 

A településsoros adatok szerint négy vasi faluban - Kemenesszentmárton, Nagymizdó, Ólmod, Velemér - nincs álláskereső. Ők jelenleg a nullás települések vármegyénkben. Ezzel szemben Celldömölkön 199-en, Körmenden 182-en, Kőszegen 169-en, Sárváron 259-en, Szombathelyen 1268 –an, Szentgotthárdon 93-an, Vasváron 106-an kerestek munkát februárban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat jelentése szerint. 

Korábban arról is írtunk, hogy több ezer álláskeresőnek segített a Vas Vármegyei Kormányhivatal projektje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!