Avató

2024.05.17. 17:47

Automatizált, robotizált gépeket adtak át a Ságában

Csaknem kétmilliárd forint értékben adtak át új, robotizált gépeket a Master Good Kft. Sága telephelyén, a beruházás a Gazdaságfejlesztési Minisztérium élelmiszeripari (ÉLIP) pályázata révén valósulhatott meg.

Polgár Patrícia

Fotó: Unger Tamás

A Master Good négy éve vásárolta meg a Ságát, az akkor még hanyatló cég angol tulajdonból magyar kézbe kerülhetett, azóta pedig sikerült talpra állítani. - Három dolog miatt vettük meg az üzemet: értékes brand volt, komoly piaci részesedése volt a szektorában és több száz helyi munkavállalónak adott megélhetést – mondta el idősebb Bárány László tulajdonos, majd hozzátette: a város és a vállalkozás kitűnő kapcsolatot ápol, ezért is döntöttek egy hosszútávú, komoly befektetés mellett, ennek részeként a Sága egyik üzemrészében technológiai fejlesztések és robotizáció valósultak meg, a beruházás összértéke elérte az 1,8 milliárdot. - Ez az előszobája annak a nagyberuházásnak, amelyben a mostani üzemtől alig két kilométerre megépül „az új Sága” – fogalmazott Bárány László.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár szerint a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium számára kiemelten fontos az élelmiszeripar, így nagy öröm oda támogatást adni, ahol a technológia fejlődik, hiszen az automatizáció segít a hatékonyságnövekedésben. - Lépést kell tartani, amit csakis technológiai fejlődéssel lehet. Jó látni, hogy az élelmiszeriparban olyan automatizációk jelennek meg, amit néhány éve még csak az autóiparban lehetett tapasztalni – emelte ki az átadáson az államtitkár.

- A számunkra olyan jelentős idegenforgalmi fejlődéshez képest kevésbé van szem előtt az ipar fejlődése, ami nálunk ugyanolyan kiemelt szerepet kap, ha nem többet, mint a többi ágazat, hiszen az iparűzési adóbevételek alapját ez teremti meg. Emellett az a legfontosabb számunkra, hogy az üzem munkahelyeket teremt – mondta el Kondora István, Sárvár polgármestere.

Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy a Covid-járvány idején megtapasztalhattuk, hogy milyen fontos, hogy egy országnak legyen saját élelmiszeripara. Mint elmondta, Magyarország ebben a tekintetben jól áll, hála az olyan évtizedes múltú cégeknek, mint a Sága. - Úgy gondolom, hogy a digitalizáció és a robotizáció rendkívül fontos az élelmiszeriparban, hiszen általuk sokkal hatékonyabban végezhető a munka az üzemekben. Ebben a Master Good az élen jár – tette hozzá a fejlesztéssel kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!