helyi időjárás

2018.01.30. 06:30

Virágpor és szmog a majdnem tavaszban

Mozgalmas, de nem éppen téli időjárással búcsúzik a január Szombathelyen. Frontok váltják egymást, fázni és hóembert építeni a héten (még) nem fogunk. A szélcsendes órákban szmogos a levegő, és tüneteket okoz a mogyoró pollenje.

Bakos Ágnes

Korántsem téli időnk lesz a héten. Illusztráció: Szendi Péter

Közel volt saját melegrekordjához Szombathely január 29-én: 2002-ben azon a napon + 16,9 °C volt a vasi megyeszékhelyen, tegnap pedig 15 °C körül volt a napi maximum érték. Rendkívül gyors volt a melegedés: délelőtt 9 óráig fagypont körül mutattak a hőmérők, aztán két óra alatt 9 °C-ig melegedett a levegő – idézte fel Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Kőszegen még enyhébb lett a hétfő: már délelőtt 14,5 °C-ot mértek. A megye másik felében sem a tél volt az úr: Huszár József a 13,4 °C-os hőmérséklet mellé „tiszta, jó illatú, tavaszi levegőt” jelentett Rábagyarmatról.

A tavaszias levegő virágporokat is jelent: az ÁNTSZ mérései szerint közepes a mogyoró pollenszórása Szombathelyen. Mértek még az éger, a ciprus- és tiszafafélék, a kőris és a fenyőfélék pollenjéből is a szombathelyi levegőben, azok alacsony intenzitással mutatkoztak. A hóvirág is kibújt, csak annak nincs annyi virágpora és nem is olyan allergén – tette hozzá a pollenhelyzethez Pétervári Tibor. A virágporok mellett szennyező anyagok is jócskán mutatkoztak a szombathelyi levegőben az utóbbi napokban. Jórészt a szálló por dúsult fel a mozdulatlan, párás levegőben. Javult már a helyzet: Szombathelyen már vasárnap megélénkült egy kicsit a szél: 27 kilométer per órás széllökést és 13 kilométer per órás szélerősséget is feljegyeztek, így tisztult a levegő. Már egyik szennyező anyag sem közelíti az egészségügyi határértéket – derül ki az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adataiból.

Korántsem téli időnk lesz a héten. Illusztráció: Szendi Péter

A szokatlanul enyhe idő kitart még egy kicsit: kedden a napos tájakon plusz 10 °C körül tetőzik a hőmérséklet. Viszont ahol megmarad a köd, ott barátságtalanabb idő lesz. Hogy hol lesz ködös nap, azt nehéz megjósolni, hiszen anticiklonális helyzet uralkodik – emelte ki a szombathelyi észlelő.

Napról napra alacsonyabb maximum hőmérséklet látszik, csütörtökön esővel érkezik lehűlés, addig délnyugati, akkor észak-északkeleti szélre számítsunk. A hét nagy részében fagymentes hajlakra ébredhetünk, aztán pénteken és szombaton fagyosan indul a nap, a délutánokra 5-6 °C ígérkezik. Vasárnap és hétfőn majd 8 °C körül mérhetünk, aztán a jövő hét elejére látszik télies fordulat, fagyos levegő érkezik – tekintett előre Pétervári Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!