Hegynek felfelé elsőbbség!

2018.02.05. 18:01

Szűkek és most havasak is az utak a Kőszegi-hegységben, ehhez kell igazodni

Közlekedési káosz alakult ki a hétvégén a Kőszegi-hegységben, a helyi meteorológiai észlelő azt javasolja, Ausztria felől érdemes megközelíteni az Írott-kő környékét, ahol havas, igazi téli táj fogadja a kirándulókat.

Bakos Ágnes

Sík vidéken sem mindegy, mennyire csúszik az út, a hegyekben ez fokozottan igaz Fotó: Kőszegi Időjárás Előrejelzés/Sziber Gergő

 

Sík vidéken sem mindegy, mennyire csúszik az út, a hegyekben ez fokozottan igaz Fotó: Kőszegi Időjárás Előrejelzés/Sziber Gergő

Hiába mutat februárt a naptár, téli csapadékból csak elvétve jutott Szombathelynek és a megye sík területeinek. Vas megye legmagasabb pontjára, a Kőszegi-hegységbe, valamint a megye déli területeire érkezett viszonylag nagyobb mennyiségű, megmaradó hó.

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook-oldal szerkesztője, Ráduly László meteorológiai észlelő a havas hegyi utak veszélyeire figyelmeztetett a hétvégi „csúcsforgalom” után.

Azt írta, hogy a Hörmann-forrás és a Szent Vid-kápolna környékén alakult ki közlekedési káosz a havas, csúszós hegyi utakon.

Az észlelő emlékeztetett az alapszabályra, amely szerint a csúszós úton felfelé kaptató autósnak elsőbbsége van, hiszen lejtőn lefelé mindig könnyebb az elindulás, még akkor is, ha mély hóban ereszkedik le a jármű. Nyári abronccsal ne induljon el senki a Kőszegi-hegységbe. És ne akarjon a kilátóig autózni: fél óra séta kell, hogy a Dunántúl legmagasabb pontját, az Írott-kő kilátót elérjük.

Érdemes Ausztria felől a havas Írott-kőhöz jutni – ezt javasolja az észlelő. Azt írta: „Kőszegnél és Bozsoknál lehet kimenni a határon, onnan kényelmes tempóban húsz perc alatt a parkolóba érkezünk. A parkolótól egyenesen kell elindulni a Geschribenstein feliratot követve, így tehermentesíthetjük az amúgy is szűk, Hörmann-parkolóig vezető útvonalat.” Ami a Kőszegi-hegység időjárását illeti, arról azt írta Ráduly László, hogy újabb, jelentősebb havazás a hegyekben szerdától lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában