jön a márciusi tél

2018.03.18. 08:01

Megérkezett a hó Vas megyébe, a következő héten is marad (Frissítve)

Ismét megérkezett a hó Vas megyébe. Nem sokáig élvezhettük a tavaszt és a +10 fok feletti hőmérsékletet.

Gulyás Regina Olimpia

Ahogy már korábban is jeleztük, érkezik a tél, és marad is több napon át. Szombaton este készítette szerkesztőnk a következő felvételt, melyen jól látható, hogy Szombathelyre már megérkezett a hó.

Facebook oldalunkon is megjelent a felvétel este 9 óra körül, mely alatt többen jelezték, hogy feléjük hogy áll a csapadékhelyzet. Káldon és környékén jó, Rumban eső, Kemenespálfalván pedig ennek ötvözete esett az esti órákban. Egy másik olvasónk Körmendről jelezte 20.51 perckor, hogy már javában tart a hóesés.

Kőszegen és környékén is megérkezett a hó, valamint a havas eső, s úgy néz ki, marad is. A könnyű szerkezetű porhó miatt hóátfúvásokra is számíthatnak a környékbeliek.

 Vas megyére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton. Több megyében pedig piros figyelmeztetés van érvényben. A met.hu előrejelzése alapján a következő hét időjárása sem kecsegtet semmi jóval, viszont napközben a hőmérséklet a hét nagyobb részében 0 fok felett lesz majd. Hóra már csak vasárnap számíthatunk, akkor is minimális mennyiségben.

Jelenleg 41 célgép dolgozik a megye közútjain a hó eltakarításán és a síkosság mentesítés elvégzésén.

Vas megyében szombaton fordult téliesre az időjárás. A délelőtti óráktól délutánig közel húsz milliméter csapadék hullott a megyében, majd az esti óráktól havazás kezdődött Vas megye összes járásában. A tűzoltókat két esetben árokba csúszott autók mentéséhez, míg két alkalommal vízszivattyúzáshoz riasztották.

Csapadékvíz gyülemlett fel az árokban, ami betört egy ingatlan udvarába és a lakóház lábazatát is elérte Őriszentpéteren, szombaton a délutáni órákban. Az őriszentpéteri önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, akik egy buvárszivattyú és átemelő szivattyú segítségével a ház udvaráról a csapadékot eltávolították. Az eset kapcsán nem sérült meg senki.

Mintegy hetven centiméter magasan állt a szennyvíz egy lakóház pincéjében Sárváron, a Deák Ferenc utcában szombaton az esti órákban. A sárvári hivatásos tűzoltók a lakóház áramtalanítását követően szivattyú segítségével a szennyvizet eltávolították.

Az úttestet elhagyva egy szennyvízelvezető aknába csúszott egy személyautó egyik kereke, azt elhagyni a felázott talaj miatt nem tudta Bükön, szombaton az esti órákban. A szombathelyi hivatásos és a csepregi önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek segítettek a jármű közútra való emelésében. A balesetben nem sérült meg senki.

Személyautó csúszott meg a közúton, majd az árokba csapódva állt meg Kőszegszerdahely közelében vasárnap reggel. A balesetben nem sérült meg senki. A helyszínre a kőszegi önkormányzati tűzoltókat riasztották. Az egység áramtalanította a járművet, majd a közútra helyezték az autót.

A megyében elzárt település nincs, a közösségi közlekedés zavartalanul működik. A közúton jelenleg is 41 célgép dolgozik a hó eltakarításán és a síkosságmentesítés elvégzésén. Vas megyében részleges operatív törzs működik, akik folyamatosan tartják a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, a társszervekkel és a közösségi közlekedéssel.

Igazgatóságunk arra kéri a lakosságot, hogy a téliesre fordult időjárásra tekintettel hosszabb útra csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék is. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot. Még indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!

13.20 Hóhelyzet Szombathelyen

14.29. Hétfőn is esni fog a hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának vasárnap 14.29-es előrejelzése alapján hétfőn is havazás várható a délelőtti és az esti órákban is. A hét további napjain nem várható csapadék.

Amennyiben megihleti az időjárás, küldje fotóit a [email protected] a megjelenéshez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában