időjárás

2018.07.16. 19:00

Megtudjuk Vas megyében is, milyen az igazi nyár

Igazi nyári napok várnak ránk a héten, kevés csapadék is látszik – ez vár ránk a nyár derekán, július harmadik hetében Vas megyében, vagyis helyben is strandolhatunk, és jól teszi, aki a Balatonhoz indul.

VN

Az előrejelzés szerint nyári zivatarokra lehet számítani a héten

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– Igazából végig nyári időre számíthatunk 25 °C feletti hőmérséklettel. Extrém meleg idő nem nagyon látszik errefelé, esetleg péntek-szombaton lehet 30 °C felett, de akkor meg záporok, zivatarok lehetnek – vázolta az e heti időjárás-várakozásokat Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Az OMSZ legfrissebb prognózisa már visszavett a csapadékmennyiségre vonatkozó várakozásból: a középtávú előrejelzés vasárnap estére jelez kisebb záport Szombathelyre, egyébként száraz napokat jósolnak.

Az előrejelzés szerint nyári zivatarokra lehet számítani a héten
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Ahol a legkevésbé hiányzik az újabb csapadék, az az Őrség: a hétvégén több mint 70 milliméternyi esőt kapott Szalafő, Kercaszomor és Bajánsenye, felhőszakadás volt, jégeső is hullott. – Azt a sarkot találta meg, mert Rábagyarmaton, Gasztonyban is 1 és 5 milliméternyi csapadék volt csak – tekintett a megye déli részére az észlelő. – Ott az olajtököt nagyban termesztik, ha annak a levelét, szárát megpattintotta, akkor szükség lesz gombaölő permetezésre – mondta el a jégverés várható következményéről. Borult, fülledt órák is látszanak az előrejelzésben, így kipattanhatnak a héten is nyári zivatarok. A hét közepén élénk lesz az észak-északnyugati szél, kicsit frissebb levegő jön, de akkor szerdán-csütörtökön is 25-26 °C-ot mérhetünk délután.

Az éjszakák az előző napokban jól felfrissültek, 12 °C körül alakult a minimum, ez olyan 15-16 °C-ig fog melegedni, vagyis trópusi éjszaka nem valószínű. Arról akkor beszélhetünk, ha a napi legalacsonyabb hőmérséklet sem esik 20° C alá. A Balatonhoz indulóknak Pétervári Tibor észlelő elmondta, hogy a tó környékén a hét legvégére várnak csapadékot, és ott akár 31-32 °C is lehet délutánonként – vagyis igazi nyaralóidőt fogtak ki, akik most mennek pihenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában