Időjárás

2018.08.02. 07:00

A szokottnál naposabb és melegebb lett a július

Jutott trópusi éjszaka és szélviharos nap is Szombathelynek a mögöttünk hagyott hónapban. Feleannyi csapadék sem hullott, mint júliusban szokott, miközben melegebb lett az év hetedik hónapja. Egy hónapja ilyenkor mindössze 2,9 °C volt a talaj menti minimum-­hőmérséklet Szombathelyen. Összeszedtük a júliusi érdekességeket.

Bakos Ágnes

A hónap középhőmérséklete idén 21,6 °C lett, ami 1,2 fokkal magasabb a sokévi átlagnál, vagyis az 1981 és 2010 közötti évek júliusainak középhőmérsékleténél – összegezte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője a júliust.

Emlékezhetünk: tavaly is hasonlóan alakult a nyár közepe, akkor 21,5 °C volt a havi középérték a vasi megyeszékhelyen.

A legmelegebb júliusi nap idén 30-a lett, akkor 32,7 °C volt a szombathelyi meteorológiai állomáson. Ezzel együtt pedig hat hőségnapot számolhattunk. Tavaly júliusban éppen kétszer ennyi hőségnapunk volt, 12, és akkor 34,8 °C is volt Szombathelyen, július 10-én jegyezte fel az észlelő. Ezek a maximumok azt is jelentik, hogy sem tavaly, sem idén nem hozott forró napot a július Szombathelyre: akkor lett volna, ha 35 °C fölé melegedett volna a levegő kétméteres magasságban.

 

A legmelegebb júliusi nap 30-a lett Fotó: Unger Tamás

 

TRÓPUSI ÉJSZAKÁK

Idén a hajnalok is melegek voltak, olyannyira, hogy három trópusi éjszakánk volt: vagyis amikor nem csökkent 20 °C alá a hőmérséklet éjszaka sem. Nyári nap, vagyis 25 °C feletti maximumérték 26 napon volt, tavaly 23 napon.

Nem kezdődött ennyire forrón a hónap, hiszen július 2-án 7,4 °C volt, ezzel ez az idei július legalacsonyabb értéke. Sőt, a hőségnapokból visszatekintve szinte hihetetlen, de a talaj mentén 2,9 °C volt július 2-án.

NAPSÜTÉS

Majdnem egy nappal több napsütés jutott a megyeszékhelynek, mint júliusban szokott: 282 órát és 48 percet sütött a nap júliusban, ez 20 órával, 42 perccel hosszabb idő, mint a sokévi júliusi átlagnapsütés.

CSAPADÉK ÉS SZÉL

Száraz lett a középső nyári hónap Szombathelyen: mindössze 34,7 milliméternyi csapadékot mért az észlelő, ez a felét sem adja a sokévi átlagnak, egészen pontosan 48,42 százalékát. Tavalyi júliusban többet áztunk: akkor 63,7 milliméter lett a havi összes mennyiség.

Az idei csapadékmegoszlás is érdekes: a havi csapadék majdnem harmada ugyanis egyetlen nap alatt esett le, a kétharmad pedig elszórtan érkezett, például kilenc olyan nap volt, amikor mindössze 0,1 milliméternyit mért Pétervári Tibor.

Szintén alig ázott júliusban Kőszeg és Peresznye: azokról a vasi mérőállomásokról is elkészült a hivatalos összegzés. Kőszegen 33,6 milliméter, Peresznyén 30,8 milliméter volt a havi összes csapadék. Közben feleennyi esett 24 óra alatt a megye déli felén, Rábagyarmaton, még a hónap első harmadában hullott egy nap alatt több mint 15 milliméter.

Zivataros nap öt volt, szélviharos nap pedig kettő – sorolja az adatokat Pétervári Tibor. A meteorológiai észlelő a legerősebb széllökést július 17-én mérte, aznap délután 59,76 kilométer per órás széllökést tapasztalhattunk Szombathelyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában