időjárás

2018.08.22. 07:00

Őszi idő lesz a hét legvégére itt, nyugaton

Ma és holnap még strandolhatunk, igazi nyárban kezdődik és várhatóan kicsit ősziesebben ér majd véget az idei Savaria karnevál a Szombathelyre kiadott legfrissebb időjárási prognózis szerint. Eső is várható, valószínűleg nem lesz viharos idő, inkább őszt idéző csendes csapadék.

VN

Az árnyékban töltsük a nyár utolsó hőségnapjait

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A Kárpát-medence egy anticiklon peremén helyezkedik el, miközben az Északi-Kárpátokat gyenge, feloszló hidegfront érinti, de Magyarország felett már nem lesz érdemi hatása, így fronthatásra nem kell számítani – így szól az időjárási helyzetjelentés. Lefordítva: kitart még a hőség, mára és holnapra is érvényes az elsőfokú meteorológiai fi gyelmeztetés Vas megyére a nagy meleg miatt, azért, mert a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű a megye területén.

–Szerdán még marad a kánikula, aztán csütörtöktől eleinte záporok és zivatarok lesznek, majd tartós eső lehet

– vázolta Kiss Márton észlelő a szombathelyi meteorológiai állomásról. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Szombathelyre jelzett prognózisa még csütörtökre is 30 °C körüli maximumot jelez, sőt, pénteken is közelíthetjük a hőséget. Egyes előrejelzések már holnapra, más prognózisok csak péntekre várnak záport, zivatart Vas megyére. A legfrissebb térkép szerint szombaton még kitart a nyár: ha nem is 30 °C, de 28 °C lehet a maximum-hőmérséklet.

A hét legelején kiadott várakozások még csendes esőt jósoltak egész hétvégére, őszies fordulatot, aztán tegnap délután módosult a prognózis: kevésbé csapadékos és melegebb idő lehet, mint azt a hosszú hétvégén látták. A friss előrejelzés szerint a pénteki egy milliméter körüli mennyiség után a szombat utolsó óráiban érkezhet kiadósabb csapadék Szombathelyre, vasárnap délig 10 milliméter körüli mennyiség hullhat. A csapadék függvénye (is), hogy mennyire hűl le a levegő: a hét elején még 17 °C-os maximumot vártak vasárnapra, ezt emelték 20 °C körülire a tegnap frissített előrejelzésben. A karneválozni indulóknak, ha nem is vastag pulóvert, de kiskabátot, esetleg esernyőt érdemes bekészíteniük a táskába. Ideje átnézni és kéznél tartani az őszi ruhatár darabjait. A csapadékra szükség van, hiszen aszályos területek mutatkoznak errefelé is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat napi léptékű aszályindexe Vas megye északi felében mutat vízhiányos területeket, a talajállapot-analízis pedig kisebb foltokban jelentős aszályt jelez Vas megyében. Ha nem is az aktuális betakarítás és szüret, de a talajmunkák miatt mindenképpen jól jönne az eső a vasi földeken.

Az árnyékban töltsük a nyár utolsó hőségnapjait
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A mai nap, a csütörtök és a péntek szélcsendesnek ígérkezik, legfeljebb mérsékelt lesz a változó irányú szél. Szombaton már számíthatunk szélerősödésre: akkor élénk, vasárnap már időnként erős lökések kísérik az északi, északnyugati irányú légmozgást. A meteorológiai észlelő elmondta azt is, nem meglepő az őszies időjárási fordulat augusztus 20. után, de hozzátette, hogy nincs még vége a nyári napoknak: ismét lehet majd 25 °C a napi maximum, de az elmúlt hetek hősége már nem valószínű, hogy visszatér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában