csodás fotókkal

2018.10.10. 12:00

Tavaszt vélnek az őrségi rétek – Virágzik a sárga sásliliom

Megtréfálta a rétek növényeit az októberi meleg, mintha tavasz lenne, úgy virágzik a sárga sásliliom az Őrségben. Közben a hajnali köd már az őszt mutatja.

Bakos Ágnes 

Fotó: Sándor András

Anticiklon alakítja az ország időjárást, ez nyugodt, csendes, eseménytelen időt jelent. De ebben a nyugalomban is észlelhetőek érdekességek a megye minden szegletében.

Például tavasznak vélik az enyhe időt a sárga sásliliomok: a napokban ismét virága borult a sárga sásliliom a magyarszombatfai és a veleméri réteken, hívták fel a figyelmet a ritka jelenségre az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A látvány meglepő és örömteli: különösen a még portyázó lepkéknek és méheknek.

Fotó: Sándor András

A hajnalok közben már biztosítanak az évszakváltásról: sekély köd lepte el az Alpokalját, ezt örökítette meg Ráduly László, kőszegi meteorológiai észlelő Lukácsházáról. El is magyarázta a jelenséget: ez a talajmenti köd, vagy sekély köd, a talajszint kisugárzása miatt alakul ki. Mivel a földfelszín feletti levegő a harmatpont közelébe hűl, emiatt a levegő nedvességtartalma kicsapódik, vagyis láthatóvá válik. Ilyen köd akkor mutatkozik, amikor látástávolság szemmagasságban egy kilométer vagy még nagyobb, viszont a talajon egy kilométer alatt van.

Fotó: Ráduly László
Fotó: Ráduly László

 

Kértük, hogy amennyiben olvasóink is tapasztaltak hasonlóan tavaszias jelenségeket küldjék el nekünk. Kaptunk is fotókat egy akácfa virágzásáról, amiket a napokban Vasvár határában készített Véber Szabolcs.

Fotó: Véber Szabolcs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában