csaknem húsz esetben adott munkát

2019.03.07. 20:31

Tetőket bontott a szél Vas megyében

Csaknem húsz esetben adott munkát a viharos erejű szél a tűzoltóknak szerte Vas megyében. Ezek már a böjti szelek és lesz még belőlük: legközelebb szombaton.

Bakos Ágnes

Ostffyasszonyfai pusztítás

Fotó: VN/Sárvári Tűzoltó-parancsnokság

A legerősebb széllökés 78 kilométer per órás volt tegnap Szombathelyen, ez már erősen viharosnak számít a meteorológiai terminológiában. Azonban nem a lökések ereje volt kirívó, hiszen például februárban 82 kilométer per órás lökés is volt, az erős alapszél rendkívüli – hangsúlyozta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Tegnap dél­előtt 40–46 kilométer per órás alapszelet jegyeztek fel Szombathelyen.

Ostffyasszonyfai pusztítás
Fotó: VN/Sárvári Tűzoltó-parancsnokság

Rongált is a viharos erejű légmozgás, senki nem sérült meg az eseteknél. Többfelé fákat döntött a szél, például Szőcén, Hegyfalun és Szombathelyen is. Volt, ahol közútra, volt, ahol villanyvezetékre dőlt fa vagy faág. Tetőket bontott a szél Gencsapátiban, Szombathelyen is, Ostffyasszonyfán pedig bikáknak kellett költözni: egy istálló tetejét bontotta meg a viharos szél. A tűzoltók a meglazult tetődarabokat eltávolították, az öt bikaborjút átkísérték egy biztonságos területre.

Lesznek még szeles böjti félnapok. – Szombaton a front előtt megerősödhet, majd vasárnap a front mögött északira fordul – mondta a szélkilátásokról Pétervári Tibor. Hozzátette: a régóta várt csapadékot is meghozhatja a jövő hét, és ne lepődjünk meg, ha csupán 8–10 Celsius-fokot mutatnak majd a hőmérők délutánonként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában