aratásra készülhetnek a gazdák

2019.06.25. 07:00

Strandidővel búcsúzik a június

Szárazabbra fordult az időjárásunk, országos kánikula lesz a hét közepén, Szombathelyen trópusi éjszaka is lehet az OMSZ szerint, aztán hidegfront hoz ismét esőt, ezzel együtt a hónap utolsó napjai arató, szüretelő és strandidőt ígérnek Vas megyébe.

Vas Népe

A június most már nem állít semmiféle akadályt: bátran és felszabadultan élvezhetjük a nyarat, az utazást Illusztráció: Unger Tamás

Változatosan áztatta Vas megyét a hétvégi eső, szeszélyes volt a csapadék területi megoszlása – tekintett vissza az elmúlt napokra Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. – Az Őrségben többfelé 50 milliméter körüli esett, Táplánszentkereszt és Vép körül is több mint 40 milliméter, közben Gencsapátiban 6, Kőszegen 4 milliméter – számolta a szombaton lehullott csapadékot az észlelő. Aztán vasárnap is volt „pótlás, kiegészítés” a szombati áztató eső után. A szombathelyi meteorológiai állomáson szombaton 26,5 milliméter, vasárnap 11 milliméter lett a 24 órás csapadékmennyiség – látható az Országos Meteorológiai Szolgálat összegzésében.

A június most már nem állít semmiféle akadályt: bátran és felszabadultan élvezhetjük a nyarat, az utazást Illusztráció: Unger Tamás

A kukoricának, burgonyának jól jött a csapadék, a repcének már nem kell több, aratásra készülhetnek a gazdák – mondta el Pétervári Tibor. Az OMSZ agrometeorológiai jelentése pedig azt írja: feltöltődött a talaj nedvességgel, Vas megyében a talaj felső 20 centiméteres rétege mindenütt 100 százalékosan telített nedvességgel. Ezek után a várható száraz, meleg napok ideális körülményeket jelentenek a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell. A gyümölcsöket is sorolja az agrometeorológiai jelentés: a meggy, a barack, a ribizli, a málna és a dinnye érésére, betakarítására kedvező napok látszanak a héten.

Már szárazabb levegő érkezett fölénk, kicsi a csapadék esélye. Szerdán már 30 Celsius-fok felett mérhetünk, a Szombathelyre kiadott prognózis szerdára és csütörtökre is 35 Celsius-fokos maximumot jelez. A hajnalok sem hoznak jelentős felfrissülést: 16–17 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet, sőt, csütörtökön trópusi éjszakánk lehet, ugyanis a legfrissebb várakozás szerint nem süllyed majd 20 Celsius-fok alá a levegő hőmérséklete Szombathelyen. Gyenge hidegfront érkezik csütörtökön észak felől, „csak” 30 Celsius-fok látszik péntektől, vagyis június utolsó napjai várhatóan strandidőt hoznak Szombathelyre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában