Időjárás

2019.07.29. 07:00

Prognózis: ázunk még, és napozhatunk is

Egy nap alatt annyi csapadék esett, mint addig az egész hónapban Szombathelyre, és van még utánpótlás. Fázni azért továbbra sem fogunk.

VN

A héten lehet hasonló élményekben részünk. Mihó Kitti a Hársas-tónál napozik éppen

Fotó: Szendi Péter

Hétfőre és majd a hét végére látszik csapadék Szombathelyre – mutatja az Országos Meteorológiai Szolgálat július utolsó és augusztus első nap­jai­ra kiadott prognózisa. A mára ígért csapadékkal túlszárnyalhatja az idei július a sokévi átlagot, ami 78 milliméter – emlékeztetett Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Szombatig 35 milliméter csapadék hullott mindössze júliusban – aztán 24 óra alatt ugyanennyi esett, a zöme, több mint 16 milliméter egy óra alatt zúdult a szombathelyi meteorológiai állomásra.

Megyei kitekintésben a déli területeket emelte ki az észlelő: Szentgotthárd-Farkasfa állomáson már 100 milliméter felett jár a július, Rábagyarmat pedig 52 milliméter csapadékot kapott a hétvégén. A megye északi része sem maradt ki, Kőszegre 30 milliméter zúdult. – A kukoricák, a napraforgó már gyönyörűek, a szójababnak is megváltó volt a csapadék – fűzte hozzá Pétervári Tibor. – Uborka másodvetés, tarlórépa, fekete retek – mondta az eső után aktuális kiskerti feladatokról.

A héten lehet hasonló élményekben részünk. Mihó Kitti a Hársas-tónál napozik éppen
Fotó: Szendi Péter

Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai térképei szerint Vas megye középső és déli területein már 100 százalékos a nedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében. Félméteres mélységig 69 százalékos az átlag, de nagyok az eltérések a megye északi és déli fele között. Még ma is kitart a csapadék és 26 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet ígérkezik a vasi megyeszékhelyre. Utána három nap napozási lehetőség látszik: kedden, szerdán és csütörtökön nem várható jelentős csapadék és 30 Celsius-fok körül tetőzik majd a hőmérséklet.

Az Őrségben gombaérlelő lehet a hét időjárása. A szárazabb napok után a péntek hozhat változást a mostani kilátások szerint, újabb jelentős záporeső, zivatar érkezhet és visszaesik a hőmérséklet 25 Celsius-fok alá. Érdekes, de arra trópusi éjszakát prognosztizál a meteorológiai szolgálat, vagyis minimális hőingás lehet Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában