Időjárás

2019.12.10. 07:20

Kicsit több napsütésre számíthatunk Vas megyében

Frontok határozzák meg a hét időjárását, miközben a kevéske napsütéses órák száma holnap gyarapodhat valamelyest. Az pedig már biztos, hogy nem dőlt meg idén Vas megye 115 éves, akkor Szentgotthárdon mért decemberi csapadékrekordja.

Bakos Ágnes

Az elmúlt kilenc napban mindössze 10 órát sütött a Nap

Fotós: Szendi Péter

Észak felől kedden szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk megerősödő északi széllel – mondta el a mai kilátásokról Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Péntekig visszatérnek a fagyok, és nem csak a hajnalok lesznek hidegek: szerdán és csütörtökön csak kevéssel fagy­pont felett alakul a napi maximum-hőmérséklet.

Szerdán lesz kevésbé erős a ködhajlam, akkor néhány óra napsütésben bízhatunk – mondta az észlelő, és látszik még derült óra kedd estére. Ránk is férne a napfény, hiszen az elmúlt kilenc napban mindössze tíz órát sütött a Nap. Melegünk eddig sem volt, olyannyira, hogy a sokévi átlagnál hidegebb az első decemberi dekád: 0,4 Celsius-fok a hónap eddigi középhőmérséklete, miközben 1 Celsius-fok az átlag ezekre a napokra.

Az elmúlt kilenc napban mindössze 10 órát sütött a Nap
Fotó: Szendi Péter

Pénteken újabb front érkezik, akkor a délnyugati szél lehet akár viharos, estére ismét eső valószínű, majd a hétvégén 5 Celsius-fok körüli maximum és fagypont körüli minimum- hőmérséklet látszik. Fejfájást okozhat meleg-, hideg- és kettős fronti hatás is.

Ami száz százalékig biztos az idei december időjárásában, az az, hogy nem dőlt meg Vas megye csapadékrekordja. 1904. december 8-án egy nap alatt 40 milliméter esett Szentgotthárdon – ez a nap pedig 115 éve azóta sem volt ennyire csapadékos az országban. Idén sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!