időjárás

2020.01.28. 17:17

Mutatjuk, hogy zúdult a jégeső kedd délután Kőszegre

Dörgéssel, villámlással, jégdarával érkezett meg a hidegfront kedd délután az Alpokalja térségébe.

vaol.hu

Kőszegre például 16:30-kor érkezett meg ez a gyors mozgású hidegfront ami zivatart, és apró szemű jégesőt, graupelt okozott a városban. (Graupelnek,vagy tápióka hónak a fél centiméternél kisebb átmérőjű jégszemeket nevezi a szaknyelv.) Percek alatt kifehéredett a táj, a kőszegi belvárost is fehér lepel borította. A front intenzívebb része tíz perc alatt átvonult, utána még több közeli villámlás és dörgés volt hallható, látható. Jégdara hullást jeleztek Bükről, Peresznyéről, Sopronhorpácsról, sőt Szombathely egyes részeiről is.

Az alábbi videót a koszeginfo.com tette közzé facebook oldalán:

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője kérdésünkre elmondta, hogy a rendkívüli csapadékot és a zivatart a délután hirtelen átvonuló hidegfront okozta. Délelőtt, kora délután még kimondottan enyhe volt a hőmérséklet, aztán hirtelen mintegy tíz fokot csökkent és gyorsan zuhant a légnyomás is. A front elején haladó zivatarfelhők öt óra után szétterültek, a csapadék csendes esőbe ment át.

Az észlelő kilátásba helyezte: a karácsony óta tartó tartós anticikloni hatás, a ködös, párás, nyugalmas időszak után a következő hetekben változékonyabb időjárásra számíthatunk, meleg csúcsok és hidegfrontok váltják egymást.

Olvasói fotók

Vasvári olvasónk jelezte, hogy a településen is esett jég:

Fotó: Olvasó/Neher András
Fotó: Olvasó/Neher András

Olvasónk az alábbi fotókat Bükön készítette:

Fotó: Olvasó/Vincze Angelika
Fotó: Olvasó/Vincze Angelika

Mégtöbb fotó Kőszegről:

Fotó: Olvasó/Nábrádi Attila
Fotó: Olvasó/Nábrádi Attila

Van hasonló fotója? Küldje el nekünk a [email protected] e-mail címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!