népi jóslat

2020.05.12. 07:00

Pongrác a nevéhez méltóan viselkedik

A héten borús időre számíthatunk erős széllel, több-kevesebb csapadékkal. A hétvége nyárias időjárása sokáig nem tér vissza.

Lakosi Gabriella

Libabőrös még a Rába tükre is

Fotó: Szendi Péter

A fagyosszentekkel, vagyis a magyar népi hagyomány szerint a Pongráccal, Szerváccal, Bonifáccal május 12-, 13-, 14-én, illetve 25-én vigyázni kell. A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növények palántáit csak a fagyosszentek után szokás kiültetni a szabadba. A népi megfigyelés, úgy látszik, érvényes: Pongráccal meg is érkezett a hidegfront. Estig biztosan kitart az erős szél – tudtuk meg Pétervári Tibortól, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjétől.

Libabőrös még a Rába tükre is
Fotó: Szendi Péter

Szerda reggel csípős lesz az idő, akár gyenge fagyra is számítani lehet. Csapadék ekkor nem valószínű, a szél is veszít erejéből, de 15–16 Celsius-fok fölé még így sem melegszik majd a levegő. Csütörtökön sokszor lesz felhős az ég, szeles az időjárás, a csúcshőmérséklet a szerdaihoz hasonlóan alakul, míg pénteken még lejjebb csúszik a hőmérő higanyszála, ekkor lesz a leghidegebb nappal a héten. A borongós idő egész hétvégén velünk marad, a 20 fok körüli hőmérséklet csak jövő hét közepén tér majd vissza. Az előző hétvégét jellemző nyárias idő pedig csak ízelítő volt, visszatértére még jó darabig várnunk kell.

A kettős- és hidegfrontok jellemzőek lesznek a hétre, így az arra érzékenyekre nehéz időszak vár a következő napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában