Időjárás előrejelzés

2020.11.10. 07:00

Tényleg extrém hideg lesz az idei tél Vasban? – Pétervári Tibor észlelőt kérdeztük

Száraz tavasz, esős nyár, szép szeptember, sötét október – ez az év sok mindenben más, mint az előzőek. A természet azonban legyint a pandémiára: amit az egyik évszakban megspórolt, azt behozza a másikon. Ami elmaradt ősszel, az jön majd télen.

Cseh-Egyed Bernadett

20201109 őszi időjárás, Körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

„Nem kellett sokat várnunk, ma hajnalra ideért az első fagy” – ez az üzenet várt november 7-én reggel az elektronikus postaládámban. Előtte való nap még épp arról mesélt Pétervári Tibor észlelő, hogy októberben mindössze 94 napfényes órát számolt, ami messze van az ilyenkor átlagostól, de ez idáig legalább nem volt nagyon hideg, csupán talaj menti fagy fordult elő néhányszor.

Az OMSZ szombathelyi állomásának vezetője harminc éve kémleli az eget, gyűjti az esőcseppeket, méri a hőmérsékletet és a szél erősségét a vasi megyeszékhelyen. Szerinte nem érdemes messzemenő következtetést levonni abból, hogy valamivel később és lassan kezdődött meg a jeges-tengeri jég kiterjedése.

– A sztori a bulvárújságok címlapjára került, pedig a meteorológusok nem is szeretik ezeket a kérdésfelvetéseket, nem lehet hónapokkal korábban pontos előrejelzéseket találni és készíteni sem – mondja, majd így folytatja: – Most, november elején Közép- és Kelet-Szibériában, valamint Észak-Kanada területén az 50 centimétert meghaladja a hóvastagság, és beköszöntött a kemény hideg. Ahogy közeledik a tél, úgy terjeszkedik ez nyugatabbra és délebbre. Ez az általános körforgás hosszú-hosszú évezredek, százezredek óta.

Pétervári Tibor nem lepődik meg, hogy a száraz tavasz után júniusban 93, júliusban 96, augusztusban 108 milliméter csapadék hullott Szombathelyen. – Ha ez nem így történik, hatalmas károkat okozott volna az aszály. A sok eső ellenére a hőmérsékletek megfeleltek az évszaknak. Az idén viszont, a korábbi évektől eltérően nem mértünk forró napot, azaz nem volt egyszer sem 35 Celsius-fok felett az átlaghőmérséklet – osztja meg feljegyzéseit lapunkkal az észlelő.

Szeptember végétől ismét csapadékos időszak következett, az évszakra jellemző mennyiség hullott le egy hónap alatt. Pétervári Tibor azt mondja, most megint szárazabb hetek jönnek, ez kedvez a mezőgazdaságnak: bepótolhatják a búza elmaradt vetését és a kukorica aratását. A mondás szerint: Márton napján ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál – azaz ha november 11-én fagy, akkor karácsonykor enyhe idő lesz. Most éppen a fordítottja látszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában