meteorológia

2021.05.26. 07:00

Folytatódik az átlagnál hűvösebb május Vas megyében

A napfényes órák száma és a hőmérsékletek is jóval a sokéves átlag alatt maradtak idén májusban. A szakértő csak lassú melegedést ígér, a héten is folytatódik a változékony, kora tavaszias idő.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Szerdán és csütörtökön átmenetileg szebbik oldalát mutatja majd az időjárás: a reggeli 4-5 Celsius-fok után napközben gyorsan 18-20 Celsius-fokig melegszik a levegő. Több órára kisüt a nap, gyenge lesz a légmozgás, és számottevő csapadék sem valószínű. Érdemes lesz kihasználni a jó időt, mert pénteken aztán záporokkal, zivatarokkal újabb hidegfront érkezik térségünkbe. Május, egyben a meteorológiai tavasz utolsó hétvégéje az átlagnál szelesebb és hűvösebb lesz.

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője azt mondja: meglepő, hogy a felmelegedés ellenére egymás után ez a harmadik, átlagnál hűvösebb május. Ebben a hónapban mindössze 140 órát sütött eddig a nap, mintegy 100-zal kevesebbet a megszokottnál. Az átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal alacsonyabb, a csapadék azonban az idén jóval az átlag feletti. Hozzátette: bár ez a 100 milliméter egyszerre nagyon soknak tűnik, nem történt más, minthogy a természet behozta önmagát. Az év első öt hónapjában összesen 200 milliméter csapadék hullott. Szólt arról is: a középtávú előrejelzések szerint csak lassan melegszik majd az idő. Június első napjaiban talán már 20 fok körüli értékeket mérhetünk.

Kiemelt képünkön: Esernyőre szükség lesz még a héten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában