Időjárás

2022.06.27. 08:29

Berobbant a kánikula: elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt Vas megyére

vaol.hu

Forrás: MW-archív

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kezdetben derült idő várható, majd a déli óráktól kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja a napsütést. Főleg az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél. Zivatarok mentén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű. Késő este 19 és 26 fok között alakul a hőmérséklet.

Ahogy arról részletesen beszámoltunk, hétfőtől csütörtökig harmadfokú hőségriasztást adott ki a Népegészségügyi Központ. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot. 

Hétfőn az Országos Meteorológia Szolgálat is elsőfokú, vagyis citromsárga riasztást adott ki Vas megyére a hőség miatt. Északi szomszédainknál pedig már másodfokú figyelmeztetés van érvényben. 

Forrás: met.hu

Orvosmeteorológia

Folytatódik a hőség, igazi strandidő várható. A kánikula okozhat egészségügyi problémákat. A tartós hőség leginkább az időseket, és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. Fejfájás, koncentrációs zavar, fáradékonyság jelentkezhet. A hőhullám az időseket és szívbetegeket igencsak megterheli ebben az időben, náluk vérnyomás-ingadozás, mellkasi panasz alakulhat ki, valamint a kiszáradás veszélye is fennállhat. A délutáni órákban a legjobb, ha egyáltalán nem merészkednek ki a szabadba, és inkább árnyékos, hűvös helyen töltik ezt az időszakot. Figyeljenek nagyon a megfelelő folyadék-és sóbevitelre, továbbá az erős UV sugárzás miatt ajánlott gondoskodni a megfelelő védelemről - írja a koponyeg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában