Bújócskázik már a tavasz

2023.03.08. 07:01

Az elmúlt száz év egyik legenyhébb tele volt az idei Vas vármegyében, összegzett a szakember

Szombatig fokozatosan melegszik a levegő, a legmelegebb órákban a 15 Celsius-fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. A középtávú előrejelzések mellett az elmúlt hónapok statisztikáit is ismertette Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Ősziesen kezdődött, de tavasziasan folytatódik a márciusi időjárás az Alpokalján: a következő napokban egy ciklon előoldalára kerülünk, a nyugat-dél-nyugati áramlás pedig enyhébb levegőt hoz magával. Szerdán 10, a hét további részében 15 fok körül alakulnak a maximumok, és éjszakánkét sem lesz hidegebb 3-5 foknál. Fagy nem valószínű, ahogy kiadós csapadék sem. A szakértő úgy magyarázta: erre a típusú áramlásra jellemző a változékonyság, a néhány órás napsütést gomolyfelhők váltják a nap folyamán, ezekből azonban mindössze néhány tizedmilliméternyi csapadék várható. 

A szervezetet ugyanakkor megviseli majd az időjárás: előbb meleg, vasárnaptól pedig erős hidegfronti hatás érvényesül, valamint a vírusoknak is kedveznek a mostani körülmények. - A hónapban eddig mindössze 18 órát sütött a nap, de az előrejelzések szerint ez jelentősen emelkedni fog, kellemesebb idők jönnek. Kezdődhet a veteményezés szezonja – jegyezte meg Pétervári Tibor, aki gyakorlott hobbikertész hírében áll.  

A szakértő elmondta: az átlaghoz képest csapadékosabb volt a tél, a nyugati határszélen azonban már kiszáradt a talaj felső rétege annyira, hogy elbírja az utánpótlást. A hosszabbtávú modellek szerint erre meg is van az esély. Az idei tél leghidegebb hónapja a december, a legenyhébb a január volt – az évszak középhőmérsékelete 2,97 Celsius-fok lett, ez mintegy 2.3 fokkal magasabb érték az elmúlt harminc év átlagához képest - 2022-2023 tele minden bizonnyal bekerül az elmúlt száz esztendő legenyhébb telei közé. Pétervári Tibor emlékeztetett: mindössze kétszer tíz nap volt a szezonban, amely igazán télies jelleget öltött, a fagyos napok száma is jóval elmaradt a szokásostól.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában