Időjárás

2023.03.14. 08:00

Szeles lesz az ünnep - Elkél majd a meleg kabát a március 15-i megemlékezéseken

Elkél majd a meleg kabát az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett megemlékezéseken: mindössze 6-7 Celsius fokig melegszik a levegő, amit a viharos erejű szél miatt ennyinek sem érzünk majd. 

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Kedden még egy ciklon előoldalán leszünk: ez okozza az élénk délnyugati szelet és a viszonylag kellemes, 16-17 fokos hőmérsékletet. A melegfrontra érzékenyek migrénre, koncentrációzavarra, fejfájásra készüljenek - mondta el érdeklődésünkre Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.  

Nem örülhetünk azonban sokáig a tavaszias időnek: kedden a délutáni-esti órákban újabb hidegfront érkezik, amely erős, olykor viharos északi szelet hoz magával. Rossz hír, hogy a korábban jelzett jelentős csapadékmennyiség a legfrissebb modellek szerint elmarad, legfeljebb néhány milliméternyi záporeső várható - ez nem kedvez a felső talajréteg átnedvesedésének. Szerdán délután felszakadozik a felhőzet, de a folytatásban is napos-borult időszakok váltogatják majd egymást, nagy lesz a hőingadozás is. 

A hét második felében az éjszakák és a reggelek hidegek lesznek, többfelé számítani kell talajmenti fagyra is, de napközben egyre magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, szombaton ismét 15 Celsius fok körül alakulnak a maximumok. Pétervári Tibor emlékeztetett: a március-április az év legszelesebb időszaka, ez ugyanis a tavaszi légcserék ideje - éppen ennek vagyunk most tanúi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában