Időjárás

2023.05.22. 17:33

Ez még csak ízelítő a nyárból - Kedden még 25 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, aztán egy kicsit más jön

Meghaladta a hőmérő higanyszála a 25 Celsius fokot vasárnap és hétfőn a legmelegebb órákban. Ez még azonban csak ízelítő volt a nyárból, a hét második felében változékonyabbra fordul időjárásunk.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Szombaton 11, vasárnap 13 órát sütött a nap, és a kedd lehet zsinórban a harmadik nap, amikor 25 Celsius-foknál magasabb értéket mérhetünk - ez a késő tavaszi, korai nyári szezonnak megfelelő.  Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai szolgálat szombathelyi észlelője arról tájékoztatott: kedden a délutáni, esti órákban instabillá válhat a légkör, szórványosan egy-egy zápor-zivatar előfordulhat.  Szerdán és csütörtökön a megélénkülő északi szélben 18-20 Celsius-fokot mérhetünk. Pénteken délután viharos lökések is előfordulhatnak, szombaton 17-18, vasárnap 20, hétfőn 22 fok valószínű a legmelegebb órákban. Pünkösd ritkán múlik el zápor-zivatar nélkül, erre most hétfőn a késő délutáni órákban van a legnagyobb esély. Éjszakánként 10 fok alá nem mennek a minimumok. Egyszóval: épp úgy lett, ahogy azt két hete megírtuk.

Harmatos fű, gomolyodó felhők 

Az előző időszak esőzései miatt még jócskán nedves a levegő: reggelenként harmatos, sokszor mutatós, kövér vízcseppes a fű. Délutánonként pedig - ahogy melegszik a levegő - egyre szebb, gomolyosabb felhőket látni - hívta fel a figyelmet az évszak jegyeire a szakértő. 

A hónap utolsó napján ismét erős, olykor viharos szélre kell számítani. Június eleje változékonynak ígérkezik: a gomolyfelhős időben átlagosan 20 fokig melegszik a levegő. 

Rekordkevés: 10 nap alatt 18 óra 

Május első 20 napjában 84 órát sütött a nap, ez nagyon kevés, ebből is kiemelkedik a május 11-20.  közötti időszak, amikor a napfényes órák száma mindösszesen 18 volt – ez ebben a hónapban ritkaságnak számít. Nehéz lesz pótolni. Az egész régióban az átlagnál hűvösebb időszak volt, az Adria hőmérséklete sem érte el még az ilyenkor szokásost - tudtuk meg Pétervári Tibortól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában