Időjárás

2023.08.17. 07:58

Négy villanyoszlopot döntött ki a légzuhatag Kőszegpatynál - fotó, utánajártunk a jelenség okának

Vaol.hu

Forrás: Nábrádi Attila

Szerdán egy úgynevezett légzuhatag (downburst) alakult ki Rábapatynál és az elmondások szerint Velemben is - kezdte Ráduly László, a Kőszegi Időjárás Előrejelzés alapítója. - Az biztos, a rábapatyi volt az erősebb. Ilyenkor a zivatarfelhőből hirtelen leáramlás indul meg amely a talajt elérve sugár irányba szétterül. Ez hirtelen, néhány percig tartó szélvihart okoz. Egyes esetekben a szélsebesség elérheti a 240 km/h-át. Van nedves és száraz légzuhatag, ebben az a különbség hogy éppen kíséri csapadék vagy sem. Ha 4 kilométernél kisebb területen pusztít akkor microbursnak, ha ennél nagyobb területen macroburstnek nevezzük. Ha nem ismert a területi lefedettsége akkor downburstnak hívjuk. Mivel jóval nagyobb területet érint a szélvihar, így pusztítóbb mint egy tornádó. Igaz, a mi szélességi körönünkön sokszor összetévesztik ezeket a lecsapódó hideg légtesteket a tornádókkal.

Korábban írtuk:

Kőszegpaty mellett négy villanyoszlopot döntött ki a szerda délutáni légzuhatag. Optikai gerinckábel is futott rajtuk. Kitartás az Eon és a Celldömölki Kábeltévé dolgozóinak a helyreállítási munkálatokhoz, áll Nábrádi Attila beszámolójában - írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés.

Ábra: Ráduly László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában