Készültség

2023.08.04. 15:18

Újabb esők jönnek, a Rábán jelentős árhullám várható - fotók

Szentgotthárdon másodfokú, Körmenden elsőfokú árvízvédelmi készültség van jelenleg érvényben, de mindkét településen harmadfokú készültségre kell számítani.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Csütörtökön a késő esti, éjszakai órákban egy frontrendszer érte el a Mura és a Rába vízgyűjtőjét, amelynek hatására jelentős mennyiségű csapadék hullott le reggelig, de a vízgyűjtőkön még pénteken napközben is többször esett az eső, nagyjából 10-15 mm. A Rába vízgyűjtőjére külföldi területen 35-65 mm csapadék esett, magyar területen pedig 30-40 mm. A Pinka és a Strém vízgyűjtőjén 40-60 mm esővel kellett számolni, a Gyöngyös és Répce vízgyűjtőjén pedig 20-30 mm-rel.

A mennyiségi előrejelzések területi átlagban újabb jelentős csapadékokat prognosztizálnak a vízgyűjtőkre, a Rábára 30-40 mm, Pinkára és a Strémre 30-35 mm csapadék hullhat, de beágyazott záporok, zivatarok hatására lokálisan nagyobb mennyiségek is leeshetnek. Jelenleg a Rábán Szentgotthárdnál II. fokú készültség, Körmendnél I. fokú készültség van érvényben. 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az elrendelt fokozatoknak megfelelő tevékenységet végzi, és egyben felkészül arra is, ha magasabb fokozat lép érvénybe. 

Az Igazgatóság állandó hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tart, a hidrológus munkatársak folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi szakemberekkel. A hidrológiai mérőcsoportok vízhozam mérést végeznek, a gátőrök és műszaki szakemberek a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Az eddig lehullott csapadékok és a jelenlegi adatok alapján a Rábán Szentgotthárdnál jelentős árhullám várható, III. fokot meghaladó vízállás tetőzés alakulhat ki a ma délutáni órákban. A meteorológiai előrejelzések beválása esetén a ma estétől várható újabb nagyobb mennyiségű csapadékból újabb árhullám várható a Szentgotthárdi szelvényben.

Körmenden is III. fokot meghaladó árhullámra lehet számítani. A Gyöngyösön és a Répcén is árhullám indult el, a felső szelvényekben már tetőztek a vízfolyások, a középső és alsó szelvényekben még intenzív áradás tapasztalható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában