Időjárás

2023.10.19. 07:00

Fagyok mennek, front jön - Enyhül az idő: pénteken, szombaton 20 fok is lehet

A hajnali fagyok megszűnnek, de a frontérzékenyekre nehéz napok várnak – Pétervári Tibort, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjét kérdeztük.

Cseh-Egyed Bernadett

Csütörtökön délnyugatira fordul az áramlás

Forrás: SzendiPéter

 A várakozásoknak megfelelően a lehűlés meghozta ez első fagyokat: az elmúlt néhány éjszakán a talajmentén –2 – –4 fokig hűlt le a levegő, két méter magasságban 0 illetve –1 fokot mutattak a hőmérők. Csütörtökön délnyugatira fordul az áramlás és enyhül az idő, várhatóan novemberig nem is térnek vissza a fagyok. A szakértő elmondta: pénteken és szombaton akár 20 fokot is mérhetünk a legmelegebb órákban, ugyanakkor megerősödik, néhol viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél. Vasárnapra 3–6 milliméternyi csapadékot mutatnak a modellek, ezen a napon 10–15 fok valószínű napközben. Éjszakánként 5–10 Celsius-fokot mérhetünk. Meglehetősen mozgalmas, változékony lesz a következő napok időjárása, frontdömping lesz. Előbb a meleg-, majd a hidegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket. Jövő hét közepén akár nagyobb mennyiségű csapadék is érkezhet, de a hőmérsékletek átlag szerint vagy annál valamivel magasabban alakulnak – mondta Pétervári Tibor, aki a réteges öltözködés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában