Mikulás meghozta

2023.12.06. 06:03

Hóhelyzet Vasban, az egész vármegye hó alatt - Nagyon fogynak a hólapátok és a útsószórók - írásunk frissült! - fotók, videó

Intenzív havazás kezdődött a nyugati országrészben, így Szombathelyen is.

Vaol.hu

Megcsúszott kamiont mentenek a tűzoltók

Érdekeset látott? Milyen a hóhelyzet? Várjuk tudósítását: [email protected].

16.20 - Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője tájékoztatta lapunkat:

Az Országos Mentőszolgálat esetei között főként a szerda hajnali, reggeli órákban szaporodtak meg az olyan esetek, amelyek a csúszós utakkal függenek össze. Voltak, akik elestek, végtag- illetve fejsérülést szenvedtek, továbbá történtek közlekedési balesetek is, Vasban - közölte lapunkkal telefonon Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Kiemelte: Vas vármegyében egy halálos közlekedési baleset is történt. - Délutánra elállt a havazás és normalizálódni kezdtek a viszonyok, de továbbra is óvatosságra intenünk mindenkit, a legfrissebb előrejelzések szerint újabb csapadék várható - tette hozzá a szóvivő.  

14.40 - Cica, kutya, hóember - kreatív hó szobrok Szombathelyről

Forrás: VN

13.15. - Nagyon fogynak a hólapátok és a útsószórók a gazdaboltokban, van, ahol már ki is fogyott a készlet.

A havas időjárás miatt megrohamozták a gazdaboltokat a vásárlók, a legkelendőbb árucikk a hólapát és a sószóró. Bükön utóbbiból már ki is fogyott a bolt, a szombathelyi Bakó Gazdaboltba nemrég érkezett új szállítmány.

- Körülbelül duplájára nőtt a forgalom a mai nap, legtöbben azért jönnek, hogy a havas idő ellen védekezzenek. 10 perce kaptunk újabb sószóró szállítmányt, 10 kilós kiszerelésben lehet venni 1600 forintért. Ma reggel pedig 100 db új hólapát is érkezett, ennek már több, mint a harmadát elvitték a vásárlók és folyamatosan érkeznek az újabb darabokért.- osztotta meg velünk a Bakó Gazdabolt munkatársa.

13.10. Holle anyó Celldömölkön is megrázta párnáját

Fehérbe öltözött Celldömölk városa is szerda reggelre - a lenyűgöző látványt megörökítette fotóskollégánk. Tartson velünk egy virtuális sétára! 

12.22. - Hóhelyzet: járhatóak az utak Vasban – a Magyar Közútnál érdeklődtünk  

Kedden 19 óra óta valamennyi mérnökség mind a 34 gépe járja a vasi utakat, továbbá hat bérelt, kettős rendeltetésű - azaz hótolásra és sózásra is alkalmas - gépet szintén hadrendbe állítottak. Segíti a munkát négy, más vármegyékből átirányított gép, valamint több mint harminc hótolólappal felszerelt mezőgazdasági gépjármű is szolgálatot teljesít - közölte érdeklődésünkre Böröcz Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója. 

Megtudtuk: folyamatos a hóeltakarítás Vasban, szerdán a dél körüli órákban a főutak és a nagyforgalmú mellékutak jól járhatóak, maximum sónedvesek, latyakosak. A kisebb forgalmú mellékutakon is halad a forgalom, de az érintett helyeken fokozott figyelmet kérnek a járművezetőktől. Ebben az időben senki ne induljon el nyárigumival, mert nagyon balesetveszélyes - hangsúlyozta Böröcz Miklós. 

12.06. -  A heves havazás Burgenland útjain is gondokat okozott. Éjféltől reggel 8 óráig 18 riasztást kaptak a tűzoltók - írja az ORF.

Különösen az útról lecsúszott járműveket kellett helyreállítani. Komolyabb baleset azonban nem történt.

Darufalva (Draßburg) közelében egy autó is az árokba csúszott.
Forrás: ORF

11.47. - Friss információk a Kőszegszerdahelynél történt balesetről

Egy 24 tonnás parkettát szállító kamion csúszott bele az árokba a kőszegszerdahelyi Kőszegi utcában. Ide három tűzoltó gépjármű érkezett ki, Kőszegről önkormányzati,  Cákról és Bozsokról pedig önkéntes tűzoltók. Az egységek segítséget nyújtottak a kamionosnak a hólánc felhelyezésében, majd megszüntették a forgalmi akadályt - közölte Balogh Eszter, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

11.20 - Meddig esik még a hó? - szakértőt kérdeztünk 

Egész Vas vármegye hó alatt – a nyugati részeken 10, a keleti oldalon 5 centiméter körül hullott szerda reggel 7 óráig. Rövidebb szünetek mellett estig számíthatunk havazásra, hószállingózásra. 

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője elmondta: éjszaka 0 – 1 Celsius fok körül alakult a hőmérséklet, este 20-21 órától előbb közepes, majd kisebb intenzitással folyamatosan hull a hó. A lehullott mennyiség egyébként 5-10 milliméternyi csapadéknak felel meg, a szombathelyi főállomáson így több mint 30 milliméter esett a hónap első hat napján - ez nagyságrendileg a decemberi átlag.  

A szakértőtől megtudtuk: A ciklon mögött anticiklon alakul ki, amely ködöt generál, és akár zúzmara is előfordulhat. A ködből alacsony rétegfelhőzet képződik, amely konzerválja a hideget, így előfordulhat, hogy 1500 méter felett melegebb lesz néhány fokkal. A hó napközben megolvadhat, összetöpörödhet, de éjszakánként újra megfagy. 

Enyhülés legelőbb jövő hét elején ígérkezik, ennek kimenetelét illetően azonban még bizonytalanok a modellek.  

11.07. - Megérkezett a tél Nemeskocsra

Forrás: Turi Eszter

11.06. - Késések

⚠ A Győr-Celldömölk vonalon délelőtt 10-20, esetenként 20-40 perccel hosszabb menetidők előfordulnak, mert a havazás miatt helyenként nehezen állíthatók a váltók. A váltók takarítását folyamatosan végzik - közölte a Mávinform.

10.47. - Hóhelyzet: fokozottan figyeljünk egymásra! 

Korábban beszámoltunk róla: november 1-jén megkezdődött a krízisidőszak, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. két utcai szolgálata vármegyei szintű ügyeletet tart. Németh Klára, a szervezet vezetője érdeklődésünkre közölte: mostanáig nem történt tragédia Vasban, de ilyenkor fokozottan fontos, hogy figyeljünk egymásra! Aki – feltételezhetően – hajléktalan bajbajutottal találkozik, hívja a 0680 205 165-ös zöld számot.    

Megtudtuk: a szociàlis tűzifa kiszállítása a havazás ellenére sem állhat meg. Közfoglalkoztatott, fedél nélküli munkavállalóink nem csak a tüzelő kiszállítása és feldolgozása során vállalnak szerepet, hanem gondoskodnak telephelyeik, illetve a hajléktalanszálló körüli közterületek, lépcsők, járdák síkosságmentesítéséről is. 

10.30.- Hótakaró borítja Körmendet is

Szerda reggelre gyönyörű hófehér takaróba burkolódzott Körmend is. A Szabadság téren és a monumentális Batthyány kastélyegyüttesnél készítettünk képeket. Régen vágyott téli hangulat lengi be a Rába-parti kisvárost, egyesek havat lapátolnak, mások élvezik szánkózást, hógolyózást, hóember építést. 

10.21. - Utak Szombathely - Vép

Jól járható és csak nedves az út Szombathely és Vép között a hóesében. A forgalom folyamatosan halad. Fotóink Szombathely határában a 86-os főút várost elkerülő szakaszán és a Szombathelyt Véppel összekötő úton készültek szerdán délelőtt. 

10.05. - Reggel 9 órakor sem volt egyszerű a közlekedés Szombathely útjain. Bár az látszódott, hogy a nagyobb utak inkább csak hókásásak, a kisebb mellékutakon továbbra is könnyen meg lehet, lehetett csúszni. Minden esetre a Lovas iskola és Széll Kálmán utca között egyetlen hókotróval sem találkoztunk.  

10.04. - Palkó István kucsmában

 

10.00. - Hóhelyzet Szombathelyen

9.55. - Hóhelyzet Köcskön

9.13. - Ahogy előre jelezték, kedden az esti órákban intenzív havazás kezdődött a nyugati országrészben, így Szombathelyen is. A hó azóta változó intenzitással, de szinte folyamatosan esik, és ez várhatóan így marad nagyjából a szerda déli órákig az előrejelzések szerint. 

Tettünk egy kört Szombathelyen kedről szerdára villadóra, nem sokkal éjfél után, órákkal a havazás kezdete után, akkor a város útjait friss hó borította szinte mindenhol. Ismét autóba ültünk a reggeli órákban, addigra a főbb utak már latyakosak, hónedvesek voltak, több helyen sóztak és a havat is eltolták. 

A folyamatos hóesés miatt az utakon hamar újra megjelent a friss hó, de minden főbb út a városban viszonylag jól járható azóta.

A lakott területeken kívüli utak szintén havasak, itt kisebb balesetekről is kaptunk hírt, ezek általában pályaelhagyások, árokba csúszások voltak. 

Mindenkit arra kérünk, hogy csak téli gumival szerelt járművel induljon útnak, és a megszokott sebességnél jóval lassabban vezessen. Fontos, hogy indulás előtt az autóról megfelelően takarítása le mindenki a havat, minden ablakról és a jármű tetejéről, motorháztetejéről is. A folyamatos havazás miatt szinte mindenhol havas utakra kell számítani, ezért jelentősen megnövekedett menetidővel számoljanak!

9.00 Olvasónk fotója:

 

8.39. - Hó a szombathelyi, Derkovits városrészen

8.30.- Hóhelyzet Gencsapátiban 

Fotó: Unger Tamás

8.20. - Megcsúszott, majd elakadt egy kamion Kőszegszerdahelyen
Megcsúszott az úton egy pótkocsis kamion Kőszegszerdahelyen, a Kőszegi utcában. A cáki önkéntes tűzoltókat követően a kőszegi önkormányzati és a bozsoki önkéntes tűzoltók is a helyszínre érkeztek, megpróbálják elmozdítani a félpályán forgalmi akadályt okozó járművet - közölte a katasztrófavédelem.

8.03. - Hóhelyzet Oldalon

7.52. - Jelentős a havazás, figyelmeztetés

A Dunántúlon és a Duna vonalában a nap folyamán kiterjedt jelleggel várható folyamatos csapadékhullás - a havazás, havas eső lesz a jellemző (de főleg utóbbi térségben időnként előfordulhat folyékony halmazállapot is). Délutántól a Duna-Tisza köze más részein, estétől a Tiszántúlon is egyre több helyen megjelenhet a szilárd halmazállapot. Ma éjfélig megközelítőleg az ország nyugati felén (Duna vonalának tágabb környezete, illetve attól nyugatra) nagy területen alakulhat ki ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg. A területtől kelet felé haladva csökkenő eséllyel és vastagságban alakulhat ki hótakaró, de helyenként még a Tiszántúlon is képződhet ~lepel-3 cm. A legnagyobb mennyiségre a Dunántúl középső, keleti részén van kilátás, a legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra ma éjfélig a Bakony, Vértesben és a Gerecse térségében valamint a Somogyi-dombságban van nagyobb esély (jellemzően 200-300 m felett - felfelé haladva gyorsan növekedhet a hóvastagság.)

JelFokEseményLeírás
Havazásfokozat: 1Havazás12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.
Vas vármegye

 

 

(Megj.: A későbbiekben már a legkeletibb tájakon is a havazás lehet a jellemzőbb, és csütörtökön főleg a Duna vonalában és attól keletre várhatóan nagy területen folytatódik, így tovább gyarapodhat a hótakaró.)

Ónos eső

Főként a Dunántúl északkeleti harmadán, a főváros és a Dunakanyar környékén, illetve az Északi-középhegység nyugatabbi részein átmeneti ónos eső (néhány tized mm) nem kizárt - elsősorban a nap első felében - írja a met.hu.

7.48. - ⚠ A Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely vonalon néhány vonat menetideje 20-40 perccel nőtt. A Celldömölkről a Déli pályaudvarra 5:20-kor elindult Bakony InterCity (IC 919) 65-70 perces késéssel közlekedik.

🚌 (Pályakarbantartás miatt december 9-ig a Bakony InterCityk helyett Celldömölk—Szombathely, a személyvonatok helyett Vép—Szombathely között pótlóbuszok közlekednek.)

⚠ A Celldömölk-Boba-Ukk-Zalaegerszeg között közlekedő reggeli vonatok menetideje 15-30 perccel nőtt - közölte a Mávinform.

7.20.- Behavazott Szombathelyen is

6.30. - A Magyar Közút hajnali térképe szerint Vasban a fő- és a mellékutak havasak, hókásásak.

Forrás: Magyar Közút

Ugyancsak a Magyar Közút jelentéséből tudható, a Dunától nyugatra eső országrészben, illetve Nógrád vármegyében havazik, Szentendre térségében ónos eső esik. Szigetszentmiklós, Esztergom, Eger, Tárnok térségében esik illetve szemerkél az eső, az ország többi részén borult, felhős idő van.

A Dunától nyugatra, az északkeleti országrészben sónedvesek, nedvesek minden máshol szárazak a gyorsforgalmi utak. A fő- és mellékutak a csapadékkal érintett területeken és az Alföldön havasak, vizesek, nedvesek, sónedvesek.

Körmend, Zalaegerszeg, Keszthely, Szántód, Nagykanizsa és Bicske térségében a látótávolság közepes (100-300 m), az ország többi részén jók a látásviszonyok.

Országszerte gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van. A hőmérséklet -2 és +2 fok között változik. A leghidegebb Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében van.

Jákfai olvasónk videója, fotója a havazásról:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában