Egyelőre nem tágít a fagy

2024.01.16. 07:00

A naptár szerint túl vagyunk a tél felén, de mit hoz a folytatás? Megkérdeztük a szakértőt!

Január 15. a meteorológiai tél felező napja. A hónap első hete enyhe volt, de azóta negatívak a napi középhőmérsékletek. A folytatásban is marad a fagyos idő, néhány napra érkezik csak átmeneti enyhülés.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: MW/archív

Fotó: Kozma István

Nyolc napja jócskán nulla, általában minusz 3 Celsius fok körül alakulnak a napi közephőmérsékletek, a hónap első 15 napjának napfénytartama átlagosnak tekinthető, ahogy az eddig lehullott 22 milliméternyi csapadék is – tudjuk meg Pétervári Tibortól, a HungaroMet szombathelyi észlelőjétől. A szakértő hozzáteszi: a jelenlegi modellek szerint többnyire anticiklonok alakítják majd térségünk időjárását, ezért nagyobb mennyiségű csapadék nem ígérkezik, a leszálló áramlások miatt inkább ködre kell számítani. 

Hét közepén, szerda és péntek között várható átmeneti frontosabb időszak: előbb a meleg-, majd a hidegfrontra érzékenyeknek lehetnek kellemetlen órái. Általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak) is felerősödhetnek.   

Addig azonban napközben kevéssel fagypont felett alakulnak a maximum hőmérsékletek, éjszakánként -3-7 fok közötti értékeket mérhetünk. Csütörtökön akár 5-6 fokig is melegedhet a levegő, ugyanakkor nő a csapadékhajlam: előbb ónos, majd sima esőre kell számítani. Pénteken átvált a szél északira, viharos lökések is lehetnek délelőtt, de estére gyorsan csökken a légmozgás. Ezen a napon gyorsan átvonuló hózáporok is előfordulhatnak. Hétvégére megnyugszik az idő, visszatérnek az éjszakai-hajnali fagyok, napközben 0 fok körül alakulnak a maximumok. 

Január 25-e Pál napja hozhat tartósabb enyhülést, de ha az alsó légrétegekben köd alakul ki, akkor az egészen más hőmérsékleteket generál majd – tette hozzá Pétervári Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában