Egy fecske nem csinál nyarat

2024.05.14. 06:30

Szakértőt kérdeztünk: kellhet még a kiskabát, odébb az igazi nyár

KÖRKÉP Ha pünkösd, akkor változékonyság - mondta lapunknak Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője. A hétfő délután érkezett zápor azonban még csak ízelítő volt abból, ami valójában vár ránk...

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: © Unger Tamás

Kedden a napsütésé lesz a főszerep, mérsékelt marad a keleti-délkeleti szél. Csütörtökön ismét szórványosan, pénteken nagyobb mennyiségben várható csapadék, a maximumok 15-20 fok között alakulnak. A keleti országrészben jóval enyhébb lesz az idő. A hétvégére javul az idő, 18-20 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban, de pünkösdhétfőn megnő a csapadékhajlam. 

A keleti áramlás általában instabilizálja a légkört májusban, ennek a számlájára írható a mozgalmas-változékony időjárás – tudtuk meg Pétervári Tibortól. A szakértő hozzátette: a kiskerttulajdonosok minden bizonnyal örülnek a csapadéknak, ugyanakkor a levéltetek, gombabetegségek veszélye megnő. A növényzet egyébként szereti ezt az időt és gyors fejlődéssel hálálja meg. 

Ez a május eddig napfénytartam és havi középhőmérséklet tekintetében is átlagos, a szokásos csapadékmennyiség pedig bőven meglehet, ha lehullik a várt mennyiség - mondta a szakértő.  

A maximumok egyelőre elmaradnak a nyárnak számító 25 Celsius foktól (áprilisban hét ilyen nap is volt), a nappalok azonban egyre hosszabbak és egy jó hónapig még egy órát híznak is. Nem most, de lesz még nyár – mondta Pétervári Tibor.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában