Folyamatosan frissítve!

2024.05.17. 14:07

Olyan sok jég esett, az autósok inkább megálltak a 8-as úton

Vaol.hu

Forrás: 8-as Főút Hírei / Baleseteinek megelőzése

18.50

Városlődi lejtő ma 16.45 kor. Mindenki félreállt. Szakadt a jég de szerencsére esővel jött. Rendesen kopogott a kasznin - osztották meg a 8-as Főút Hírei / Baleseteinek megelőzése közösségi oldalon.

Az egyik hozzászóló további fotót is közzétett. Ezen jól látható, olyan sok jég esett, ahogy az autósok félreálltak.

16.10

Kisebb jégeső volt Bükön.

14.55

Bögötön, Sárvár mellett is jégeső volt péntek délután.

A következő 30 percben Kőszeg felé egy erős szupercellás zivatar tart. Kérdés hogy a várost mennyire érinti, de szinte biztosan a hegyaljai rész jó eséllyel érintve lesz. Ebben nagyobb méretű jégeső, felhőszakadás és viharos szél lehetséges.

14.00

Amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan távozott a zápor Bükön. Pénteken kora délután pár perc alatt jelentős mennyiségű eső esett a városa és térségére. Az utakon járdákon hömpölygött a víz, az árkok is telítődtek.

Aztán tíz perc után megszűnt a csapadék, kisütött a nap.

Nedves labilis a levegő felettünk. Ilyenkor a napsütés hatására és a légkörben található emelő tényezők miatt egy adott ponton gyors gomolyfelhő-képződés indul be, heves feláramlás kezdődik - mondta Ráduly László, a Kőszegi Időjárás Előrejelzés közösségi oldal vezetője. - Létrejön a gomolyfelhő (cumulus) továbbfejlődve pedig a zivatarfelhő (cumulonimbus). Kis területen, de akár heves eseményeket okoz, lokálisan, jellemzően néhány négyzetkilométeren. Persze ennek is megvannak a típusai, mono/multicella/szupercella. Ezek közül ami a legnagyobb károkat okozza, az a szupercellás zivatar, amely önállóan, mint egy mini ciklon, (hideg/meleg oldallal rendelkezik) forgó mozgást végez. Ehhez megfelelő szélnyírás szükséges, ez a mai napon rendelkezésre áll, a délután folyamán jó eséllyel találkozhatunk ilyen fajta zivatarral. Ami Bük felé átvonult még nem volt szupercella a mozgása alapján, de később nem kizárt hogy azzá válik. Minden szupercellában van mezociklon, ez alapján lehet a legjobban azonosítani. 

Hozzátette: eső rétegfelhőből, nagy területen, tartósan egyenletesen esik, zápor/zivatar gomolyfelhőből, intenzíven, rövid ideig esik, néha heves kísérőjelenségekkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában